Anders Borg har fått nytt jobb

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förre finansministern Anders Borg har fått ett prestigeuppdrag av World Economic Forum (WEF). Han ska leda ett nytt initiativ för att främja globalt samarbete med ett nytt ramverk för det globala finansiella systemet, skriver WEF i ett pressmeddelande.
Foto: Izabelle Nordfjell

Anders Borg har fått nytt jobb.

Den förre finansministern ska leda ett nytt projekt på World Economic Forum.

Förre moderate finansministern Anders Borg har fått ett prestigeuppdrag av World Economic Forum (WEF). Han ska leda ett nytt initiativ för att främja globalt samarbete med ett nytt ramverk för det globala finansiella systemet, skriver WEF i ett pressmeddelande.

– Anders är en av världens mest respekterade ledare och vi är hedrade över att han ansluter till forumet, säger World Economic Forums grundare och vd Klaus Schwab i ett pressmeddelande.

Enligt Klaus Schwab ska Borgs arbetsgrupp fungera som en plattform för beslutsfattare från regeringar, centralbanker, myndigheter och institutioner.

Fick uppdrag åt Finland

Borg, svensk finansminister 2006–2014, har hyllats internationellt för att i finanskrisen och turbulensen i Baltikum ha hållit ordning på statsfinanserna. Han fick i oktober, en månad efter förlusten i riksdagsvalet i september, i uppdrag att jobba som rådgivare åt regeringen i Finland.

Anders Borg skriver i en kommentar till TT att återuppbyggnaden av ett effektivt, stabilt och rättvist finanssystem, som främjar uthållig tillväxt utan att äventyra kortsiktig ekonomisk återhämtning är en avgörande global utmaning. Han tillägger att det som nu behövs är en förstärkning av strukturen och kontrollmekanismerna i det globala regelverket för det finansiella systemet, men samtidigt se till att störningarna i systemet minimeras.

Världsekonomiskt forum är en stiftelse grundad 1971, med huvudkontor i Genève, Schweiz. Organisationen organiserar årligen det så kallade Davos-mötet, där företagsledare, ekonomer, stats- och regeringschefer samlas för att ha informella överläggningar om aktuella globala frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.