Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Borg försvarar Max kritiserade brev

Foto: Anna-Karin Nilsson

Hamburgerkedjan Max ledning skrev i ett brev till de anställda att det "vore en katastrof" om S och V vann valet.

Nu försvarar finansminister Anders Borg brevet.

– Jag kan förstå att man från Max sida är väldigt oroliga... det kan inte helt uteslutas att vi får en vänsterregering, säger han till Expressen.

Det var i går som den regeringskritiska sajten Alliansfritt lade ut ett brev på så sin sajt som Max vd Richard Bergfors och företagets vice vd Christoffer Bergfors skickat ut till sina drygt 3000 anställda.

I brevet skriver de bland annat att det vore en "fullständig katastrof" för Max om S och V vann valet i år eftersom de "vill höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga".

Både Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Löfven har kritiserat brevet.

– Jag är övertygad om att Max anställda är förmögna att själva avgöra vad som är viktigt för dem i valet. Jag är inte helt säker på att de prioriterar skattesänkningar före jobb, skola och välfärd, sade S-ledaren till Expressen.

"Kan inte uteslutas..."

Nu ger sig finansminister Anders Borg (M) in i debatten. När Expressen träffar honom i Davos säger han att han förstår oron från hamburgerkedjans sida.

– Det kan inte helt uteslutas att vi får en vänsterregering, och då måste de förbereda medarbetarna på att det riskerar att blir neddragningar.

– En dramatisk höjning av restaurangmomsen, samtidigt som man dramatiskt höjer arbetsgivaravgifterna är ju närmast en kostnadschock för ett sådant företag, säger han.

Han menar att ett företag måste få diskutera de politiska frågor som rör dem internt, särskilt om "man är så explicit hårt drabbade som de är".

– Det här ställer inte bara till det för dem, utan också för väldigt många andra företag inom restaurangbranschen, där många unga människor har chans till jobb, säger Anders Borg.

Enligt Max vd Richard Bergfors var brevet absolut inte tänkt som ett försök att styra hur de anställda röstar.