Anders Borg avbröts av brandlarm

Publicerad
Uppdaterad
Finansminister Anders Borgs presskonferens avbröts plötsligt av ett ihållande brandlarm. Under flera minuter stod Borg tyst framme vid podiet medan vaktmästare och väktare försökte jaga fram felet.
- Kan vi få någon att stänga av det där? undrade Borg - men se det gick inte alls.
”Nyckeltal” stod det på overheaden som låg framme när Anders Borg avbröts av brandlarmet.
Under ett par minuter rådde stor förvirring medan den församlade presskåren fick, förhoppningsvis övergående, hörselskador. Men brandlarmet fortsatte.
- Kan vi få någon stänga av det där? undrade Borg utan att få gehör – för det var nämligen bara brandkåren som hade rätt att göra det.
Sedan hördes Anders Borg säga:
- Ursäkta, kan vi få en bedömning av hur länge detta pågår?
Han konstaterade snart:
- Det här rör en annan byggnad.
Finansministern frågade sin pressekreterare:
- Ska vi bryta här och gå och ställa oss utanför? Vad säger brandkåren?
Men att gå ut var ingen bra idé, tyckte man:
- Vi missar ju alla direktsändningar.
Därefter kom frågorna:
- Kan vi inte få en prognos från de här vännerna på brandkåren? Brandkåren är här? Men då borde det ju stängas av?

Tio minuter

Efter sju minuter sa han med gladare ton i mikrofonen:
- Brandkåren är här och därför kommer det att stängas av inom kort.
Borg följde upp med:
- Vi kan vara glada att det inte är larmklockorna i ekonomin som ringer.
Nästan tio minuter tog det innan larmet slutligen stängdes av och presskonferensen kunde återupptas.
Det visade sig att det inte alls pågick någon brand i byggnaden eller byggnaden intill. I stället var det, enligt Borg, ett överhettat ställverk som ringde igång larmet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag