Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Björcks kritik mot Reinfeldt och Borg

Förre försvarsministern Anders Björck var riksdagsledamot i 34 år. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Anders Björck skyller nedrustningen av det svenska försvaret på förre statsministern Fredrik Reinfeldt och tidigare finansministern Anders Borg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Förre försvarsministern Anders Björck ger radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borg skulden för nedrustningen av det svenska försvaret. 

Han tycker att det är obegripligt att de kunde gå så vilse. 

– Detta var ett svek utan like, säger han i en intervju i Aftonbladet.

Han kom fram som politiskt underbarn. Den politiska karriären kröntes med en minister i den borgerliga regeringen, där han satt som försvarsminister mellan 1991-1994. 

Under tiden som försvarsminister i regeringen fick Anders Björck utstå kritik, då han anses ha varit med och bidragit till nedrustningen.

Men det håller han inte alls med om. 

Nu slår han tillbaka.

Mot sina partikolleger.

"Vinner inga röster på försvarsfrågan"

I en intervju med frilansreportern Ken Olofsson i Aftonbladet skyller Anders Björck nedrustningen av det svenska försvaret på förre statsministern Fredrik Reinfeldt och tidigare finansministern Anders Borg.

– Detta var ett svek utan like, säger han till till tidningen – och fortsätter:

– Alliansregeringen behövde pengar till jobbskatteavdrag och annat som kostade. Enligt mina trovärdiga källor resonerade man så här i moderattoppen: "Vi kan ta pengar från försvaret och satsa på annat, den eviga freden är på gång och vi vinner inga röster på försvarsfrågan", säger Anders Björck, som även tidigare har riktat kritik mot den förre regeringen.  

Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Reinfeldt och Borg har ett stort ansvar"

Anders Björck, som var riksdagsledamot i 34 år, ger ytterligare en skopa till det tidigare moderatparet:

– Reinfeldt och Borg har ett stort ansvar för att miljarder plockades bort från försvaret, miljarder som i dag måste investeras igen i personal, byggnader, utrustning.. att de som borde vara riktkarlar i försvarspolitiken kunder gå så vilse, det är obegripligt, säger han i intervjun i Aftonbladet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!