Förre försvarsministern Anders Björck var riksdagsledamot i 34 år. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSENFörre försvarsministern Anders Björck var riksdagsledamot i 34 år. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Förre försvarsministern Anders Björck var riksdagsledamot i 34 år. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Anders Björck skyller nedrustningen av det svenska försvaret på förre statsministern Fredrik Reinfeldt och tidigare finansministern Anders Borg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGAnders Björck skyller nedrustningen av det svenska försvaret på förre statsministern Fredrik Reinfeldt och tidigare finansministern Anders Borg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anders Björck skyller nedrustningen av det svenska försvaret på förre statsministern Fredrik Reinfeldt och tidigare finansministern Anders Borg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Anders Björcks kritik mot Reinfeldt och Borg

Publicerad

Förre försvarsministern Anders Björck ger radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borg skulden för nedrustningen av det svenska försvaret. 

Han tycker att det är obegripligt att de kunde gå så vilse. 

– Detta var ett svek utan like, säger han i en intervju i Aftonbladet.

Han kom fram som politiskt underbarn. Den politiska karriären kröntes med en minister i den borgerliga regeringen, där han satt som försvarsminister mellan 1991-1994. 

Under tiden som försvarsminister i regeringen fick Anders Björck utstå kritik, då han anses ha varit med och bidragit till nedrustningen.

Men det håller han inte alls med om. 

Nu slår han tillbaka.

Mot sina partikolleger.

"Vinner inga röster på försvarsfrågan"

I en intervju med frilansreportern Ken Olofsson i Aftonbladet skyller Anders Björck nedrustningen av det svenska försvaret på förre statsministern Fredrik Reinfeldt och tidigare finansministern Anders Borg.

– Detta var ett svek utan like, säger han till till tidningen – och fortsätter:

– Alliansregeringen behövde pengar till jobbskatteavdrag och annat som kostade. Enligt mina trovärdiga källor resonerade man så här i moderattoppen: "Vi kan ta pengar från försvaret och satsa på annat, den eviga freden är på gång och vi vinner inga röster på försvarsfrågan", säger Anders Björck, som även tidigare har riktat kritik mot den förre regeringen.  

Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Reinfeldt och Borg har ett stort ansvar"

Anders Björck, som var riksdagsledamot i 34 år, ger ytterligare en skopa till det tidigare moderatparet:

– Reinfeldt och Borg har ett stort ansvar för att miljarder plockades bort från försvaret, miljarder som i dag måste investeras igen i personal, byggnader, utrustning.. att de som borde vara riktkarlar i försvarspolitiken kunder gå så vilse, det är obegripligt, säger han i intervjun i Aftonbladet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag