Anders Björck sågar Reinfeldt och Borg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LIGGER I FRAMKANT. Efter "Agenda" i går gav Fredrik Reinfeldt svar på tal om försvarskritiken. "Det är en utveckling där många andra länder följer efter Sverige", säger han.
Foto: Roger Vikström

SÄLEN. Tidigare försvarsministern Anders Björck, M, går i dag till stenhårt angrepp på sina partikamrater - stats­minister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg.

- Gösta Bohman skulle rotera i sin grav om han såg hur Moderaterna sköter försvaret nu, säger Björck.

Men Fredrik Reinfeldt slår ifrån sig kritiken:

- Den här utvecklingen höjer Sveriges försvarsförmåga, det är mer relevant så som säkerhetspolitiska hot ser ut i dag, säger han.

Nyheten om att försvars­beredningens ordförande Cecilia Widegren är på semesterresa och inte tänker besöka Folk och Försvars rikskonferens var det stora samtalsämnet på Högfjällshotellet i Sälen i går - där ministrar, oppositionspolitiker, general­direktörer och toppmilitärer samlats i tre dagar för att diskutera försvarsfrågor.

Haverivarning

Expressen kunde då berätta att försvarsberedningen håller på att kollapsa. Den skakas av inre stridigheter och Widegren anklagas för att vara okunnig och ointresserad av försvarsfrågor.


Foto: Foto: Roger Vikström

- Det håller på att haverera totalt, sa Rolf K Nilsson, tidigare M-riksdagsledamot i försvarsutskottet.

I dag går den tidigare försvarsministern Anders Björck ut och är lika kritisk.

- Jag förstår att många är oroliga, säger han, och ifrågasätter partikamraten Cecilia Widegrens prioriteringar:

- Hon borde självklart vara i Sälen.

Enligt Björck har Moderaterna isolerat sig politiskt när det gäller försvarsfrågor och det ansvaret vilar tungt på statsminister Fredrik Reinfeldt och finans­minister Anders Borg.

- Jag är mycket bekymrad över giren åt vänster när det gäller försvaret. Moderaterna har länge nonchalerat försvars­frågan. De nya Moderaterna är historielösa, säger han.

Han kritiserar också Reinfeldts utnämningar av försvarsministrar:

- Sten Tolgfors och Karin Enström har inte haft något inflytande.

Enligt Anders Björck riskerar Moderaterna att tappa röster i nästa val.

- Jag tror att försvarsfrågorna kommer att spela en roll, och om inte så ska jag göra mitt bästa för att det blir så, säger han.

Reinfeldt: Försvaret stärks

Statsminister Fredrik Reinfeldt hävdar å sin sida att Sverige höjer sin försvarsförmåga med Moderaternas politik:

- Vi ställer om det svenska försvaret. Vi har en betydande reformering som pågår från ett mer förrådsställt försvar som i realiteten inte var redo för stridsinsatser, till ett mer insatsberett försvar som när det är fullt utbyggt kommer att handla om 50 000 personer. Jag menar att den utvecklingen höjer Sveriges försvarsförmåga.

- Det är mer relevant så som säkerhetspolitiska hot ser ut i dag. Det är dessutom en utveckling där många andra länder följer efter Sverige. Vi ligger rätt långt fram, säger statsministern till Expressens Lina Lund.

Diskussion viktigt

ÖB Sverker Göranson betonar samtidigt vikten av att försvarsberedningen kommer fram till gemensamma analyser och förslag - vilket går stick i stäv med konflikterna som just nu rasar.

- Det är oerhört viktigt att vi har breda politiska lösningar i försvars- och säkerhetsfrågor. Jag hoppas att det ska gälla även i framtiden.

Göranson markerar samtidigt tydligt emot Widegrens beslut att inte resa till Sälenkonferensen:

- För mig och för alla svenskar är det viktigt att vi har en bred och öppen diskussion i försvars- och säkerhetspolitik.

Det är självklart för dig som ÖB att vara här?

- Ja.

Hur ser du då på att försvarsberedningens ordförande prioriterar en semesterresa framför rikskonferensen?

- Det anstår inte ÖB att kommentera det.

I finska Hufvudstadsbladet säger Finlands försvarsminister Carl Haglund, med anledning av den svenska försvarsdebatten, att Finland är redo att hjälpa Sverige i händelse av ett militärt angrepp.

- Det är nog sannolikt att Finland på ett eller annat sätt skulle stödja Sverige också militärt, säger Haglund.

BJÖRCK VAR FÖRSVARSMINISTER PÅ 90-TALET

Namn: Anders Björck.

Född: 19 september 1944.

Försvarsminister 1991-1994, riksdagsledamot 1969-2002.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.