Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Behring Breivik får fängelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Reuters

Anders Behring Breivik, 33, anses tillräknelig och döms till fängelse.

Han såg log brett när han fick höra utslaget.

Straffet är Norges strängaste - 21 år med möjlighet till förlängning. I praktiken betyder det livstid.

På fredagen klockan 10 kom det historiska utslaget i Oslo tingsrätt som hela världen väntat på.

Breivik anses alltså som tillräknelig och döms till lagens strängaste straff: 21 år i förvaring med möjlighet till förlängning. Förlängningsstraffet måste omprövas vart femte år.

Anders Behring Breivik fördes in klädd i mörk kostym och slips i sal 250. Han log och såg mycket nöjd ut när huvuddomare Wenche Elizabeth Arntzen läste upp domslutet och tillade att domen var enhällig.

Accepterar fängelsedom

Det har aldrig varit något tvivel om Breiviks skuld, i stället har det handlat om han ska dömas till fängelse eller vård.

Breiviks försvar har gått ut på att han ska dömas till fängelse för sitt brott medan åklagarna under slutpläderingen menade att han borde dömas till tvångsvård på grund av att den första rättspsykiatriska rapporten kom fram till att han var otillräknelig.

Massmördaren själv vill inte att det han gjorde den 22 juli ska kunna avfärdas som en galnings verk. Han har sedan tidigare gjort klart för sina advokater att han tänker acceptera en fängelsedom rakt av.

- Orsaken till att han begick handlingarna var att få fram ett budskap. Om folk får intryck av att han var sinnessjuk så tror han inte att de kommer vara intresserade av att läsa det han skrivit, sa Tord Jordet, till Expressen.se i går.

Bakgrund: Dåden enligt åtalet

Anders Behring Breivik parkerade en skåpbil utanför ingången till "Höyblokka" i Oslo, där bland andra Norges stats- och justitieministrar har sina kontor klockan 15.17, fredagen den 22 juli 2011.

I bilen fanns en bomb på 950 kilo, bestående av bland annat konstgödsel, diesel och aluminium. Han tände en stubin med cirka sju minuters bränntid och lämnade därefter platsen i en tidigare ditplacerad flyktbil. Explosionen inträffade klockan 15.25.

Breivik åkte vidare till Utöya dit han anlände med båt cirka klockan 17.15.

Fram till att han greps cirka klockan 18.35 sköt han med ett halvautomatiskt Luger-gevär och en halvautomatisk Glock-pistol mot en rad personer på ön och även mot andra som kom till deras undsättning i olika båtar. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.