Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Behring Breivik byter namn

Anders Behring Breivik har bytt namn till Fjotolf Hansen
Foto: LISE ASERUD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Anders Behring Breivik har bytt namn. Nu heter han numera Fjotolf Hansen, skriver norska tidningen VG

Anders Behring Breivik avtjänar sitt fängelsestraff efter dådet på Utøya och attacken mitt i centrala Oslo som totalt dödade 77 personer.

Men nu har han tröttnat på sitt namn och har i folkbokföringsregistret bytt till  Fjotolf Hansen, skriver VG.

– Detta stämmer överens med de upplysningar som vi har fått, säger Breiviks advokat Øystein Storrvik. 

"Fick veta det helt nyligen"

Advokaten kan däremot inte gå in på varför han bytt namn och när han får frågan när det skedde så svarar han:

–  Vi fick veta det helt nyligen. Jag önskar inte att kommentera det, säger han. 

Kände sig kränkt av staten – förlorade dom

För två år sedan stämde Anders Behring Breivik norska staten för att han ansåg att norska staten kränkte hans mänskliga rättigheter då han menade att det var ett brott mot Europakonventionen. 

Han hävdade då bland annat att han hölls isolerad 23 timmar om dygnet och var också upprörd över den stränga kontrollen av hans kommunikation med omvärlden.

Tidigare i år kom domen och massmördaren förlorade. 

"Anders Behring Breivik är inte och har inte varit utsatt för tortyr eller omänsklig eller nedvärderande behandling" konstaterade de och fortsatte: 

"Breivik framstår som fortsatt starkt präglad av sitt högerextrema, politiska universum. Han har gett uttryck för att han inte längre är en anhängare av våld. Den här ståndpunkten är varken knuten till ånger eller genomtänkt utifrån etiska övervägningar, och bör därför inte ges någon vikt. Det finns inga indikationer på att Breivik har fått isoleringsskador under strafftiden."


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.