Anders Behring Breivik, 32, anhållen för attackerna i Norge

Publicerad
Uppdaterad
Anders Behring Breivik, 32, misstänks för terrorattackerna i Norge.
Han uppges tillhöra högerextrema kretsar i Oslo och ska ha flera vapen registrerade på sig.
på lördagsmorgonen anhölls 32-åringen för båda terrordåden.
Anders Behring Breivik greps efter massakern på Utöya och misstänks även ligga bakom bomben i Oslo.
Sent i natt genomförde polisen en husrannsakan i hans lägenhet.
Enligt norska TV2 tillhörde han högerextrema kretsar i Östlandet - den landsdel där bland annat Oslo ingår. Han ska också ha flera vapen - enligt VG hade han en pistol, ett gevär och ett hagelgevär. Enligt vittnen ska flera vapen dessutom ligga i hans bil - bland annat ett maskingevär.
Fast Anders Behring Breivik verkar inte ha ett kriminellt förflutet. Enligt VG är han endast dömd för mindre trafikbrott som dessutom begicks för över tio år sedan.

Blev högerextrem

Anders Behring Breivik har varit aktiv på olika högerextrema forum i Norge och han har bland annat skrivit att kampen står mellan nationalism och internationalism. Enligt VG kallar han sig själv för nationalist. Han har också skrivit flera islamkritiska inlägg.
Enligt en barndomsvän som VG pratat med blev han högerextrem i övre 20-årsåldern.

Drev grönsaksodling

Anders Behring Breivik, 32. På Facebook skriver han att han är direktör och har studerat ekonomi och religion. För sex dagar sedan skapade han ett Twitterkonto där han enligt VG endast har skrivit ett inlägg; ett citat från filosofen John Stuart Mills.
Enligt VG startade han 2009 en firma som sysslar med grönsaksodling. Genom företaget har han kunnat få tillgång till stora mängder konstgödsel - som kan användas till att göra bilbomber.
Anders Behring Breivik ska ha flyttat från sin lägenhet i Oslo till norra Norge i månadsskiftet juni/juli, skriver VG.
Enligt Anders Behring Breiviks Facebooksida är han singel och lyssnar på klassisk musik. Bland intressen skriver han bland annat jakt, e-sport och politisk analys. 

Förhördes

Den misstänkte gärningsmannen förhördes under natten av norsk polis. Han lämnade då ingen förklaring till sitt handlande.
- Men han har givit oss en del information som är intressant och några upplysningar kan nog hjälpa oss vidare i utredningen, sade Sveinung Sponheim vid Oslopolisen vid morgonens presskonferens.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag