Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Axelsson, 23, mördades i Sveg

Anders Axelsson, 23, avled efter att ha blivit knivskuren. Mamman Helena berättar nu om sorgen.
Foto: Privat / PRIVAT
Den första Helena ringde efter dödsbeskedet var sin syster – förra justitieministern Beatrice Ask.
Foto: Cornelia Nordström
Ett 50-tal personer var med på minnesstunden i Sveg på söndagskvällen, bland dem Beatrice Ask.
Foto: / ROGER NILSSON / NYHETSWEBBEN.SE

Anders Axelsson, 23, avled i en knivskärning på efterfesten i Sveg.

Samma kväll vilade han i soffan med mamma Helena och hunden Mille, när han bestämde sig för att möta upp kompisar.

– Jag vill fortfarande att han ska komma in genom dörren, säger mamman.

I lördags stod Anders i vardagsrummet i ett par ljusgrå byxor och sin röda skjorta som han fått i julklapp. Han var vältränad och glad över livet. Mamma Helena Sears, 54, ville att han skulle stanna hemma, mysa i soffan, men sonen ville ut.

Kvart över 06 i morse ringde polisen på dörren i Sveg. Ansiktena var bekanta. Båda poliserna är stamkunder på hennes frisörsalong och har även under många år stöttat Helena när Anders haft det svårt.

Första samtalet var till systern - Beatrice Ask

Den första Helena ringde var sin syster - förra justitieministern Beatrice Ask och ordförande i riksdagens justitieutskott, som omedelbart reste upp för att stötta familjen.

Anders Axelsson, 23, avled i Sveg.
Foto: Privat / PRIVAT

I många år har Helena kämpat med sonen. Han har haft det svårt, stundtals med problem, och ständigt kämpat för att komma på rätt bana i livet. Det var han nu, berättar mamman.

Anders hade hittat en praktikplats och utbildade sig till timrare, för att kunna bygga stugor. Mamma skjutsade honom till jobbet varje morgon.

– Han var jätteduktig med händerna. Nu hade han äntligen en handledare som såg vem han var och hade tålamod med Anders. Han hade värsta sorten av adhd. Det är inte så lätt att få en praktikplats och att ha någon som tror på en, berättar mamma Helena Sears.

I mars skulle Anders få fast anställning.

– Vi såg fram emot det hela familjen, säger mamman.

Den första Helena ringde efter dödsbeskedet var sin syster – förra justitieministern Beatrice Ask.
Foto: Cornelia Nordström

Skulle dyka i Döda havet

Före årsskiftet flyttade hon hem från Stockholm till Sveg för att vara närmare sonen. Han flyttade in till henne och Anders såg fram emot sin första lön. Han skulle spara ihop pengar för att kunna ta certifikat och dyka i Döda havet.

Helena har svårt att förstå att Anders inte kommer hem igen. Hon är kvar i nuet.

– Han är världens underbaraste, finaste, så vacker och så otroligt rolig, jättekonstnärlig och älskar att träna.

En kamp med adhd

Sonen har också varit missförstådd under uppväxten.

– Han har kämpat med skolan, med allt. Det är inte lätt att ha barn med adhd. Det har varit en kamp.

– Jag skulle ha kunnat fortsätta kämpa till sista andetaget, bara han hade fått ett bra liv.

Mamman är hemma med Anders lillebror och hunden Mille. De har ätit linssoppa, som Anders ville äta till söndagsmiddag. Under dagen har hon försökt skärma sig från alla rykten om vad som hände när sonen knivdödades på efterfesten natten till söndag. 

Anders Axelsson som liten.
Foto: Privat / PRIVAT

Systern Beatrice Ask åkte omedelbart till deras gamla mamma som är förkrossad, och den som systrarna oroar sig mest för nu.

– Anders är mormors stora kärlek. Hon är över 80 och har hjälpt henne och hon har hjälpt honom. Vi har hela familjen kämpat med honom i många, många år, och gjort allt för att han ska må bra och stått upp för honom.

– Vi är tre matriarker i familjen, mamma, syrran och jag. Vi har stått stabila runt honom hela tiden och hjälpt honom att ställa allt till rätta, säger Helena Sears.

Minnesstund i kyrkan

Under dagen har vänner och anhöriga samlats i Svegsbygdens Församling i Sveg. Mamman har ramat in bilder som sattes upp i på ett bord kyrkan, bredvid en bädd av röda rosor. Helena och familjen har valt bilderna som Expressen publicerar. Hon vill att hela världen ska veta vem Anders var. Hon hoppas också att andra föräldrar, vars barn har adhd, ska uppmärksammas och få mer stöd. Det behövs.

Ett 50-tal personer var med på minnesstunden i Sveg på söndagskvällen, bland dem Beatrice Ask.
Foto: / ROGER NILSSON / NYHETSWEBBEN.SE

– Det kanske kan hjälpa någon annan mamma som kan vara stark och kämpa, så länge det går. Anders har inte alltid blivit tagen på allvar överallt. Vi har försökt göra så gott vi kan i familjen. Men det har inte alltid varit lätt.

Ett 50-tal personer var med på minnesstunden - däribland Beatrice Ask.

– Hon var med som en av de anhöriga, säger Roger Ideborg, diakon i församlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.