Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Arborelius förste svensk att utses till kardinal

Sverige har fått sin första kardinal – biskopen för Stockholms katolska stift, Anders Arborelius. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX
Påve Franciskus. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Sverige har fått sin första kardinal.

I samband med Angelusbönen på Petersplatsen utnämnde påve Franciskus biskopen för Stockholms katolska stift, Anders Arborelius, till ny kardinal, skriver den katolska tidningen Signum.

Det var under Angelusbönen på Petersplatsen i Vatikanstaten som påve Franciskus på lördagen kunggjorde att fem nya kardinaler ska utses. En av dem är biskopen för Stockholms katolska stift, Anders Arborelius. Det här första gångennågonsin som en svensk utses till kardinal inom katolska kyrkan.

Officiell ceremoni i juni

De övriga fyra kardinalerna blir ärkebiskopen av Bamako, Jean Zerbo; ärkebiskopen av Barcelona, Juan José Ameglia; den apostoliske vikarien för Paksé i Laos, Louis-Marie Ling Mangkhanekoun; och hjälpbiskopen i ärkestiftet San Salvador, Gregorio Rosa Chávez.

Påve Franciskus utnämning av de fem kardinalerna under sitt tal på söndagen ska ha kommit som en överraskning, enligt Reuters, och den officiella ceremonin för kvartetten kommer att hållas den 28 juni.

Kardinal

Kardinal är en titel i Romersk-katolska kyrkan för det näst högsta ämbetet efter påven. Kardinalatet är till skillnad från biskopsämbetet ingen vigning utan en värdighet. Kardinalerna utgör kardinalskollegiet och sammanträder efter påvens död i den valkorporation, konklaven, som har till uppgift att utse ny påve. Sedan Paulus VI äger endast de som ännu inte fyllt 80 år rösträtt.

Källa: Wikipedia

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!