Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Andersson ratar Rädda barnen

"Om man håller på med välgörenhet, då ska man jobba ideellt", säger Anders Andersson.
Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Om Veronica Palm väljs vill valberedningen att hon ska få ett arvode på 46 800 kronor i månaden.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Inger Ashing, ordförande för Rädda Barnen.
Foto: Lisa Mattisson

Ekonomiproffset Anders Andersson hade tänkt skänka allt han tjänar på sin bok till Rädda barnen.

Men inte nu – inte efter Expressens avslöjande.

– Om man håller på med välgörenhet, då ska man jobba ideellt. Arvodena ska i alla fall inte vara i den omfattningen. Det känns inte bra att stödja den organisationen längre, säger han.

Anders Andersson, ekonomijournalist som tidigare jobbat på bland annat Expressen och Privata Affärer, släpper i vår sin bok "Mitt liv med dina pengar".

I boken berättar han om sitt liv som Sveriges mesta expert när det gäller ekonomi. Han hjälper läsaren att tjäna pengar, helt enkelt. Själv har han lyckats med just det.

– Jag har följt mina egna råd, säger han.

"Har skänkt mycket"

Nu säljer han boken via sin hemsida och hela överskottet går till välgörenhet.

– Jag har så jag klarar mig. Även tidigare har jag skänkt mycket, till organisationen Hand in hand till exempel. Men nu ville jag ge till flyktingar. Så då tänkte jag: Rädda Barnen kan vara lämpligt, säger Anders Andersson.

Sedan läste han Expressens avslöjande av hur Rädda Barnen vill chockhöja arvodet till ordföranden om just Veronica Palm (S) blir vald. Rädda barnens nuvarande ordförande Inger Ashing har rätt till ett arvode om 20 000 kronor i månaden, men hon har avstått från att ta ut det. Om Veronica Palm väljs vill valberedningen att hon ska få ett arvode på 46 800 kronor i månaden. Det blir 561 600 kronor per år.

– När jag fick höra det ändrade jag mig, säger Anders Andersson.

"Känns inte bra"

Nu är det i stället Radiohjälpens insamling för människor på flykt som kommer att få ta emot pengarna. Insamlingen stöttar flera partnerorganisationer runtom i världen som hjälper flyktingar.

– Om man håller på med välgörenhet, då ska man jobba ideellt. Arvodena ska i alla fall inte vara i den omfattningen. Det känns inte bra att stödja den organisationen längre, säger Anders Andersson.

Rädda barnens ordförande Inger Ashing tycker det är tråkigt att Anders Andersson bestämt sig för att inte stödja organisationen.

– Till att börja med är det väldigt tråkigt att höra att han fattat beslutet, säger hon.

"Våra medlemmar avgör"

Inger Ashing betonar att förslaget om arvode kommer att diskuteras bland alla medlemmar fram till riksmötet i september, då beslut fattas. Men själv vill hon inte kommentera det.

– Jag är ordförande fram till september. Sedan är det våra medlemmar som avgör, säger hon.

Men generellt, är det rätt eller fel att ta betalt för välgörenhet?

– Det är en viktig fråga, och en känslig fråga. Men det beror på. Både vilken organisation det är, och hur uppdraget ser ut, säger hon och fortsätter:

– Jag är medveten om att det är en viktig fråga, som vi måste ta på allvar. Hur vi hanterar våra medel är en viktig avvägning varje dag. Det finns en hård kontroll av oss, och det är riktigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.