Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders, 40, omkom i jobbet som brandman

På onsdagen hedrades Anders Swärd, den brandman som avled i samband med en insats vid en trafikolycka, av vänner och anhöriga.
Foto: Privat
"Anders satte alltid andra före sig själv. Han var en extremt duktig yrkesman och väldigt respekterad både för sitt yrkeskunnande och sitt sätt att vara", säger kollegan Benny Gransten, som också var personlig vän till Anders.
Foto: Olle Sporrong
"Anders var en fantastisk människa som alltid tog hand om sin familj och människor i sin närhet", säger Andreas Nielsen, pastor i Hillsong Church.
Foto: Olle Sporrong
Inne i kyrkan står ett porträtt på Anders uppställt. Bredvid ligger en bok där kön ringlar sig. Många vill skriva av sig där, och dela med sig av sina minnen med Anders.
Foto: Olle Sporrong
"Anders gjorde stora avtryck i många unga människors liv. Han bidrog till mycket skratt och fick människor att känna sig sedda och inkluderade", säger pastor Andreas Nielsen.
Foto: Olle Sporrong

SIGTUNA. Inte ett öga var torrt bland de som samlades för minnesstunden på Hillsong Church på onsdagen.

Här hedrades Anders Swärd, den brandman som avled i samband med en insats vid en trafikolycka, av vänner och anhöriga.

– Han bidrog till mycket skratt och fick människor att känna sig sedda och inkluderade, säger Andreas Nielsen, pastor.

Tårade ögon – men också glädje över tidigare minnen.

Så beskriver en bekant till Anders Swärd minnesgudstjänsten på Hillsong Church som skedde på onsdagskvällen.

– Han var en oerhört god man. Han var en fantastisk förebild, som betydde mycket för oss i kyrkan, men så klart för sin familj och sina arbetskamrater.

Han är en av de drygt 500 personer som kommit till kyrkan i Arlandastad, norr om Stockholm. Här hedras den make, far, familjemedlem, vän och kollega som togs ifrån dem alldeles för tidigt – i tisdags.

– Anders var en fantastisk människa som alltid tog hand om sin familj och människor i sin närhet, säger Andreas Nielsen, pastor i Hillsong Church.

Kollegan Benny Gransten, som också var personlig vän till Anders, berättar om Anders:

– Anders satte alltid andra före sig själv. Han var en extremt duktig yrkesman och väldigt respekterad både för sitt yrkeskunnande och sitt sätt att vara. En positiv levnadsglad kille, full av energi. Man trivdes att vara med honom.

Såg fram emot Vasaloppet

Anders, som var brandman till yrket, var också kyrkligt engagerad. Han älskade att träna – skidor, cykling och löpning tillhörde favoriterna. I fjolårets Vasalopp kom han på 385:e plats och låg i hårdträning iför årets lopp, som han såg mycket fram emot.

Kolleger som arbetat med Anders beskriver honom som en extremt skicklig yrkesman.

– Som yrkesman var han fenomenalt duktig, både som brandman och befäl. Han såg alltid sin personal, fokuserade på lösningar och stöttade sin omgivning.  Som min vän och arbetskompis var han min kompass i många frågor, säger kollegan Per Colegate.

Per berättar att Anders var ett stort stöd för honom i livet.

– Eftersom han såg livet ur en annan vinkel kunde hans svar alltid vända och vrida på mina egna tankar så man fick nya vinklar. Han var någon jag alltid kunde ringa, någon jag delade många grundtankar med så som hur viktig ens familj är.

"Gjorde stora avtryck"

Att öppna upp kyrkan som minnesplats för allmänheten på onsdagskvällen var en självklarhet, berättar pastor Andreas Nielsen.

– I en svår stund som denna har många ett behov av att få dela sin sorg och saknad, men också för att minnas allt vad Anders betytt för så många och visa sin kärlek till honom och familjen.

Särskilt bultade Anders hjärta för barn- och ungdomsfrågor.

– Anders var mycket engagerad i den kyrka han var en del av, fram för allt jobbade han som volontär och ledare för barn och ungdomar. Han gjorde stora avtryck i många unga människors liv. Han bidrog till mycket skratt och fick människor att känna sig sedda och inkluderade, säger Andreas Nielsen.

"Rycktes ifrån dem så tidigt"

Inne i kyrkan står ett porträtt på Anders uppställt. Bredvid ligger en bok där kön ringlar sig. Många vill skriva av sig där, och dela med sig av sina minnen med Anders.

– Vi tror ju på någonting bättre som kommer efter döden, ett annat liv. Men det värsta är ju för de som är kvar här, som inte får möta honom varje dag. Han rycktes ifrån dem så tidigt, och så plötsligt, berättar en person som skrivit i minnesboken.

Anders Swärd blev 40 år gammal och lämnar efter sig en fru och tre barn. Han omkom i tisdags på sjukhus. Detta efter att han blev påkörd av ett fordon under en insats vid en trafikolycka nära Sigtuna i måndags morse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.