Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders, 40, är yrkesspelare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anders "Dajmen" Jonasson förbereder sig inför lördagens Örebrotrav. Mobilen ringer oavbrutet medan han vakar över sin dotter Sofia, 10 månader.
Foto: MRKONJIC SUVAD

Anders "Dajmen" Jonasson, 48, är yrkesspelare.

Han omsätter 3 miljoner kronor om året.

Expressen fick följa med honom till jobbet: Täby Direkt.

Dagslön: 38 800 kronor.

Vi träffas fredagskväll - mitt under spurten inför lördagstravet. Veckans V75-pussel har börjat ta form och Anders "Dajmen" Jonasson har ett spelsystem framjobbat i huvudet.

Sista pusselbitarna Nu saknas bara de sista pusselbitarna för att han ska hitta hästarna som ska ge honom veckans lön. - I morgon förmiddag kollar jag hur övernattande hästarna har ätit och vilken form de visar i värmningen. "Dajmen" började att spela när han var 15 år. Sedan dess har det varit hans inkomstkälla. Han ser det som ett yrke. Tyvärr ett yrke med dåligt rykte. - Jag hoppas att myterna om brudarna, spriten och brottsligheten kommer att försvinna. De finns inte ängre, säger han. Varje år omsätter han cirka 3 miljoner kronor, med ungefär 10 procent i vinst. Medan vi pratar ringer mobiltelefonen oavbrutet. Samtidigt håller Dajmen ett vakande öga på sin 10-månaders dotter Sofia och ett på text-tv:n som visar ställningen mellan AIK och Björklöven. - Kenneth i Skogås, duktig sportspelare, ringde i morse och berättade att det var sjukdomar i Björklöven, så jag har satsat på AIK på Internet. Annars spelar jag mest på hästar.  Någon timme senare har han vunnit 10 000 kronor på matchen.

Det är V75 som gäller Men det är på V75 som den stora vinsten kan tas hem. Det är med 20 miljoner i sikte som han på lördagsmorgonen tar plats i fåtöljerna på Täby Galoppbana, för att följa Örebrotravet direkt via storbildsskärmar. Vid 14-tiden, säger han: - Det här är veckans lyckligaste stund. När jag lämnat in kupongerna. Och loppen kommer strax, säger Dajmen med en flaska mineralvatten i handen.

Vad är spelets nyckel? - Att inte spela som alla andra och det viktigaste av allt att är att kunna bedöma om oddset är bra eller inte.

Satsat 22 000 kronor Totalt har han satsat runt 22 000 kronor, med Internet-spelen inkluderade. Nu följer några timmar av spänd förväntan. Dagens absoluta höjdpunkt: När "Jaga Jill" oväntat drar ifrån. En omstart har förändrat situationen, Dajmen reagerar blixtsnabbt - och satsar på "Jaga Jill" på Vinnarspelet. - Ja, dra ifrån packet nu. Dra ifrån, skojar "Dajmen" som satsat på "Jaga Jill" på Vinnarspelet.

13 400 kronor rikare 30 sekunder senare är han 13 400 kronor rikare. Den här lördagen slutar som en bra dag: +38 800 kronor, netto. Men "Dajmen" visar inget segerrus. - Sex rätt är bra, men det är den stora sjuan man drömmer om. Nästa vecka kan det gå lika dåligt. Det måste man ta med i kalkylen.  Han är medveten om att många hamnar i beroendeträsket, framför allt bland nöjesspelarna. Men samtidigt tycker han att travet har ett oförtjänt dåligt rykte. Det är absolut inte alla som spelar som möter speldjävulen. Precis som att det inte är alla som dricker sprit som blir alkoholister.

FAKTA

Anders veckoschema
Måndag: Den enda lediga dagen.
Tisdag: Då förbereder sig "Dajmen" inför V65-travet på Solvalla.
Kontrollerar programmet noga och tillbringar 5-6 timmar framför videon med gamla lopp.
Onsdag: Förberedelser inför kvällens Solvalla.
Hemma från travet startar förberedelserna inför lördagens V75.
Då listar han alla hästar och deras gamla lopp.
Tar cirka 2-3 timmar.
Torsdag: Då ägnar han 10-12 timmar med att titta på gamla bandade lopp.
Kollar intressanta odds inför kvällens hockey.
Fredag: "Dajmen" går igenom alla tidningar och ringer till spelarkollegor och hör hur de bedömer läget.
Det är viktigt att vara lyhörd, menar "Dajmen".

Lördag: V75 - veckans viktigaste dag.
Tidigt på morgonen börjar Jokersystemet på datorn ta form.
Han kollar också de olika spelsajterna på Internet och spelar om oddsen är bra.
På plats lyssnar han på kommentarer och studerar provstarter.
Minuterna före deadline skickar han sitt system.

Söndag: Stora sportdagen.
Följer matcher på tv och spelar helst live-spel på Internet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.