Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Änder kläcktes på Miriams balkong – sex våningar upp

Änder kläcktes på Miriams balkong - sex våningar upp
En andmamma bestämde sig för att lägga sina ägg i en blomkruka på en balkong på sjätte våningen.
Foto: Privat
Historien fick ett lyckligt slut med en hel andfamilj som simmade iväg i frihet.
Foto: Privat
Miriam Montanya Matson räddade andmamman och hennes ungar från balkongen på sjätte våningen.
Foto: Privat

När Miriam öppnade balkongdörren en dag möttes hon av en överraskning.

I en av hennes blomkrukor låg en ny, ruvande hyresgäst.

Det blev början på ett komplicerat och känslosamt räddningsuppdrag.

– Jag tänkte bara: ”Oj! Hur gör vi nu?”, säger Miriam Montanya Matson.

För ett år sedan blev anden Ivan en viral succé. Efter att ha blivit övergiven av sin mamma blev den nykläckta anden adopterad av Andreas Stefansson, som delade hela resan på sin Instagram.

I Hammarby sjöstad utspelade sig nyligen en liknande solskenshistoria. Miriam Montanya Matson upptäckte en dag till sin förvåning att en and hade lagt sig till rätta i en av hennes blomkrukor på balkongen, och låg och ruvade på små ägg.

Andfamiljens resa från balkongen till naturreservatet skedde i en kartong och i en papperskasse.
Foto: Privat
Andfamiljens resa från balkongen till naturreservatet skedde i en kartong och i en papperskasse.
Foto: Privat

Det skulle dröja ytterligare några dagar, men sedan fick de tillökning i form av ett gäng andungar. Miriam, som bor på sjätte våningen, började genast googla efter tips och råd.

– Först när jag såg dem i boet tänkte jag bara: ”Oj! Hur gör vi nu?”. Jag ringde runt lite och fick veta att jag skulle behöva hjälpa dem därifrån själv, men att jag skulle vänta tills alla äggen hade kläckts. 

Behövde frakta andungarna i papperskasse

Miriam väntade i ytterligare ett dygn, i hopp om att de resterande två äggen skulle kläckas, men till slut blev hon tvungen att inleda räddningsaktionen.

– Då hade änderna hoppat ner på balkonggolvet så då visste vi att de var redo att flyttas. Då lockade vi in mamman i en låda där vi hade lagt de två äggen, men andungarna fick vara i en separat påse för att inte mamman skulle bli stressad och råka trampa ihjäl dem. 

Med andungarna i en papperskasse och andmamman i en kartong satte hon sig i bilen och åkte med en kompis till friluftsområdet Hellasgården i Nackareservatet. Där släppte hon ut mamma och ungar, som då fick känna riktig mark under andfötterna för första gången i sina liv. 

– Mamman gick ut lugnt, kollade sig omkring och gick direkt ner till vattnet, och ungarna följde med. Sen simmade de i väg tillsammans. Så det gick väldigt bra! 

Andmamman simmade lugnt i väg med sina ungar när de släpptes ut.
Foto: Privat
Vägrade lämna hemmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.