Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andelen män som kallar sig feminister minskar kraftigt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Allt färre män vill kalla sig feminister.
Foto: Colourbox
Gudrun Schyman, som nu har avgått från Feministiskt initiativ.
Foto: MARTINA HUBER

Andelen män som kallar sig feminister rasar, visar en ny studie från SvD/Sifo. 

Undersökningen visar även att partisympatier spelar stor roll i frågan.

– Feministiskt initiativ har befunnit sig nära Vänsterpartiet, vilket kan ha medverkat till att ordet feminism har blivit en vänsterterm för väljarna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Den nya studien från SvD/Sifo, som baseras på 1 099 webbintervjuer genomförda den 25-29 oktober, har bland annat undersökt andelen män mellan 30-64 år som kallar sig feminister. Samma undersökning 2014 visade att cirka 50 procent av de tillfrågade ansåg sig vara feminister. I år landade den siffran på cirka 25 procent.

Det innebär en halvering – och en tillbakagång till resultatet för samma undersökning 2010.

För kvinnorna ser det annorlunda ut – särskilt i åldersgruppen 15-29 år. 2010 svarade 44 procent att de anser sig vara feminister. I år låg samma siffra på 72 procent.

Partisympati spelar stor roll

Studien från SvD/Sifo har även djupdykt i kopplingen med partisympatier. 87 procent av Vänsterpartiets sympatisörer uppger att de kallar sig för feminister – för Sverigedemokraternas väljare ligger samma siffra på 15 procent.


SvD/Sifo: Väljarnas benägenhet att kalla sig feminist

Vänsterpartiet: 87 procent

Miljöpartiet: 62 procent

Centerpartiet: 55 procent

Liberalerna: 52 procent

Socialdemokraterna: 52 procent

Moderaterna: 28 procent

Kristdemokraterna: 24 procent

Sverigedemokraterna: 15 procent


1 099 webbintervjuer genomförda den 25-29 oktober 2018.


Källa: Sifo/SvD


Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, uttrycker att halveringen hos männen kan ha att göra med just den politiska faktorn.

– Feministiskt initiativ har befunnit sig nära Vänsterpartiet, vilket kan ha medverkat till att ordet feminism har blivit en vänsterterm för väljarna, säger han till SvD.

Men det har inte bara att göra med partisympatier – studien visar även på tydliga geografiska skillnader. I Sveriges tre största städer uppger varannan person att man är feminist, och i norra delen av landet ser det ungefär likadant ut. I Sydsverige störtdyker samma siffra till 23 procent. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.