Den nya studien från SvD/Sifo, som baseras på 1 099 webbintervjuer genomförda den 25-29 oktober, har bland annat undersökt andelen män mellan 30-64 år som kallar sig feminister. Samma undersökning 2014 visade att cirka 50 procent av de tillfrågade ansåg sig vara feminister. I år landade den siffran på cirka 25 procent.
Det innebär en halvering – och en tillbakagång till resultatet för samma undersökning 2010.
För kvinnorna ser det annorlunda ut – särskilt i åldersgruppen 15-29 år. 2010 svarade 44 procent att de anser sig vara feminister. I år låg samma siffra på 72 procent.
Partisympati spelar stor roll
Studien från SvD/Sifo har även djupdykt i kopplingen med partisympatier. 87 procent av Vänsterpartiets sympatisörer uppger att de kallar sig för feminister – för Sverigedemokraternas väljare ligger samma siffra på 15 procent.
SvD/Sifo: Väljarnas benägenhet att kalla sig feminist
Vänsterpartiet: 87 procent
Miljöpartiet: 62 procent
Centerpartiet: 55 procent
Liberalerna: 52 procent
Socialdemokraterna: 52 procent
Moderaterna: 28 procent
Kristdemokraterna: 24 procent
Sverigedemokraterna: 15 procent
1 099 webbintervjuer genomförda den 25-29 oktober 2018.
Källa: Sifo/SvD
Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, uttrycker att halveringen hos männen kan ha att göra med just den politiska faktorn.
– Feministiskt initiativ har befunnit sig nära Vänsterpartiet, vilket kan ha medverkat till att ordet feminism har blivit en vänsterterm för väljarna, säger han till SvD.
Men det har inte bara att göra med partisympatier – studien visar även på tydliga geografiska skillnader. I Sveriges tre största städer uppger varannan person att man är feminist, och i norra delen av landet ser det ungefär likadant ut. I Sydsverige störtdyker samma siffra till 23 procent.