Andamanerna: Högt tidvatten skapar fortsatt rädsla

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Invånarna på Andamanerna och Nikobarerna behöver nödhjälp i månader för att överleva tsunamikatastrofen.

Ovanligt högt tidvatten håller rädslan vid liv.

- Så där ser det ut, säger Steven David och pekar på en vackert snidad snäckskalskarta   vars glasram spruckit i stora flak.

- Paradiset är förstört.

När en räddnings-helikopter nådde Andamanerna och Niko-barerna attackerades den med pilar av en invånare. Mer än två veckor efter katastrofen är skräcken kvar på de isolerade öarna.
Foto: - -

I måndags lämnade han Andamanerna efter en veckas arbete, för att i stället flyga nästan direkt till Sverige. Steven David leder HCC, Hindustans förbundskyrka, som är Missionskyrkans systerkyrka i Indien och en gång grundades av svenska missionärer som kastats ut ur Xinjiang i Kina. Tsunamikatastrofen slog med full kraft mot framför allt Nikobarerna. Ön Indira Dock har dränkts totalt. Ön Tarasa har delats i två. På ön Katchal saknas fortfarande hälften av de 8 000 invånarna.

"Alla är rädda"

 Andamanernas huvudort Port Blair klarade sig bättre, men har i sin tur drabbats av rekordhögt tidvatten efter katastrofen. I måndags steg vattnet med 2,35 meter, i tisdags med 2,40. - Efter klockan fyra vågar ingen gå ner till hamnen. Alla är rädda, ingen arbetar, hotellen håller stängt, berättar Steven David. Myndigheterna har förbjudit allt fiske i tre månader av rädsla för nya skalv och flodvågor, vilket ytterligare försvårar matsituationen. HCC:s verksamma på Andamanerna har deltagit i räddningsarbetet från första dagen. Läkarlag har flugits in från kyrkans två sjukhus i Indien. Enligt David har samarbetet med myndigheterna fungerat bra. 

Sex unika folkgrupper

 Utifrån finns annars kritik mot att Indien endast tillåter inhemska hjälporganisationer att arbeta på öarna. Huvudorsaken är att man vill skydda de små ursprungsfolken – som inte ens HCC får träffa. - Vi kan inte jobba direkt med folken, men vi ger hjälp utifrån. Just nu lagar vi mat åt dem. Sedan ska vi hjälpa till med båtar och nät, säger David. Indien har dock tillåtit Unicef att besöka öarna Little Andaman, Car Nicobar och Nancowry för att dela ut a-vitaminer och vaccinera barn mot mässlingen. Ögrupperna hyser sex unika folkgrupper. Den minsta, andamaneserna, klarade sig mangrant undan förödelsen, de hann fly till toppen av en kulle när tsunamin kom. - Allt sveptes bort: våra hus, båtar, pilar och bågar, spjut och vårt lager med whisky, berättade kung Jirake för nyhetsbyrån AFP på onsdagen.

Kungen längtar hem

 62-årige Jirake har i dag 48 undersåtar. I slutet av 1700-talet fanns över 10 000 andamaneser, men kontakten med omvärlden i form av mässlingen, syfilis och influensa gjorde att bara 19 personer återstod 1969. Då flyttades de till Strait-ön, där de så sakteliga kunnat öka igen. Kungen och hans drottning Surmai har förts till Port Blair för att få vård, men längtar tillbaka till ön. - Vi känner oss som fångar här. Vi vill hem för att ta hand om vårt folk, vi är allt de har, sa han på onsdagen.

FAKTA

Ursprungsfolk på Andamanerna och Nikobarerna
Före tsunami-katastrofen beboddes de indiska ögrupperna Anda-manerna och Niko-barerna av totalt cirka 350000 in-vånare, huvud-sakligen inflyttade fastlandsindier.
Omkring tio procent av befolkningen utgörs av sex unika ursprungsbe-folkningar en stor och fem små.
De cirka 30000 nikobareserna bor i huvudsak på ön Car Nicobar, där de till stor del assimilerat sig till ett modernt samhällsliv.
98 procent av niko-bareserna är i dag kristna.
Shompenfolket utgörs av knappt 400 människor på ön Great Nicobar.
De är halvnomader som fiskar, jagar och bedriver ett be-gränsat jordbruk.
Jarawafolket består av omkring 300 personer på västra delen av South och Middle Andaman och är ett nomadfolk som motsatte sig all kontakt med omvärlden ända fram till 1998.
De cirka 100 medlemmarna av öngefolket på Little Andaman flyttades 1976 till två bo-sättningar där de har hamnat i en allt starkare behovs-ställning gentemot myndigheterna.
Andamaneserna decimerades kraftigt under den brittiska kolonialtiden och består i dag av endast ett 40-tal personer.
Deras nutida bosättning på Strait-ön härjades svårt av tsunamin, varefter många av dem tillfälligt flyttats till Andamanernas huvudort Port Blair.
Sentineleserna lever mest isolerat av ursprungsfolken och har ingen fredlig kontakt med om-världen.
De beräknas bestå av 50 250 personer på ön North Sentinel där de lever helt självständigt på jakt och fiske.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.