Analytikern om toppmötet: Kan landa i kompromiss

Niklas Swanström säger att resultatet av mötet är viktigt för Trump inrikespolitiskt.
Foto: SHEALAH CRAIGHEAD / WHITE HOUSE / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: XINHUA / POLARIS/IBL / XINHUA / POLARIS/IBL POLARIS

Donald Trump och Kim Jong-Un har träffats i Hanoi – och enligt den amerikanska presidenten har han haft en ”mycket bra dialog” med Nordkoreas ledare. 

Men förväntningarna på mötets resultat är ändå låga, menar Niklas Swanström, direktör för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. 

– Det finns indikationer på att USA redan har börjat fundera på om man kan acceptera ett sämre avtal än vad jag trodde var möjligt, säger han. 

På onsdagen möttes de två ledarna i Vietnams huvudstad för att diskutera kärnvapennedrustning och fred på Koreahalvön. 

Inför mötet lovordade Donald Trump Kim Jong-Un och sa att han är en ”fantastisk ledare”, rapporterade CNN. 

Kim Jong-Un å sin sida sa att Trumps beslut att träffa honom var väldigt ”modigt”. 

Och när den första mötesdagen, av två, avslutades var Trump nöjd: ”Bra möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Mycket bra dialog. Återupptas i morgon!”, skriver presidenten på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1100781840623751169

Låga förväntningar på resultatet 

Niklas Swanström är direktör för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik och följer utvecklingen noggrant. 

Han säger att förväntningarna på vad som ska bli resultatet av mötet är låga – och att de börjades sänka redan för ett par månader sedan. 

– Då började man prata om att nedrustning är ett långsiktigt mål och att avvecklingen av Nordkoreanska kärnvapen är slutmålet i det här. Det här har Trump blivit väldigt kritiserad för i USA där man säger, framför allt demokraterna, att nedrustningen är det viktigaste, allt annat är sekundärt. 

Redan finns det spekulationer om vad resultatet kommer att bli – och den mest frekventa är att samtalen kommer att landa i någon form av kompromiss, berättar Niklas Swanström. 

– Om Nordkorea ger upp en av kärnreaktorerna och återlämnar resten av de amerikanska soldaterna skulle det finnas möjlighet att lyfta sanktioner och ha någon form av fredsdeklaration mellan USA och Nordkorea. Det här är rena spekulationer, men det indikerar att USA redan har börjat fundera på om man kan acceptera ett sämre avtal än vad jag trodde skulle kunna vara möjligt, säger Niklas Swanström. 

Analytikern: Man pratar om olika saker 

För Donald Trump har mötet med Kim Jong-Un också en viktig inrikespolitisk betydelse. 

– Han behöver ha ett avtal med sig hem till USA. Det här är hans sätt att skina och visa vilken förträfflig ledare han är. 

Niklas Swanström säger att det som skulle behöva till nu är ett avtal med klara och tydliga tidsangivelser, där man tydligt strukturerar upp en process för vem som ska göra vad när. 

Men han tror inte att det är rimligt att förvänta sig en sådan framgång vid det här mötet. 

– Nu pratar man om nedrustning väldigt långsiktigt, man har inte ens definierat nedrustning. USA ser nedrustningen mer enkelspårigt, att Nordkorea ska nedrusta. Men Nordkorea pratar också om nedrustning, men då pratar man om nedrustning på Koreahalvön, vilket betyder att det amerikanska kärnvapenparaplyet för Sydkorea måste avvecklas. Man pratar om två väldigt olika saker. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.