Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amy Klobuchar ställer upp i presidentvalet i USA

Amy Klobuchar ställer upp i presidentvalet för Demokraterna. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Den demokratiska senatorn Amy Klobuchar från Minnesota är nästa person som vill utmana Trump i presidentvalet 2020, rapporterar Washington Post.

Hon meddelar sin kandidatur i Minneapolis på söndagen.

– Vår nation måste regeras utifrån möjligheter, inte kaos. Inte genom att gnälla om det som är fel, utan genom att obevekligen marschera mot det som är rätt, säger Amy Klobuchar i ett tal, enligt Politico.

Amy Klobuchar är demokratisk senator från Minnesota – och den senaste demokraten att meddela att hon ställer upp i presidentvalet 2020. 

Minnesota är en delstat som räknas till området Mellanvästern – ett område som för Donald Trump var ett viktigt steg på vägen mot presidentskapet, skriver AP. 

Siktar på demokrater som röstade på Trump

Klobuchar är populär i flera områden där Trump vann i valet 2016 – hon hoppas kunna vinna tillbaka väljare i Mellanvästern som vanligtvis röstar demokratiskt men som övergav partiet för Trump förra valet. 

Amy Klobuchar meddelade sin kandidatur i staden Minneapolis på söndagen. 

– Vi är trötta på nedstängingar och kraftmätningar, dödlägen och spel för galleriet, säger Amy Klobuchar i ett tal, enligt Politico. 

Enligt Politico hoppas Klobuchar kunna sticka ut bland en växande skara demokratiska kandidater, genom att försöka locka väljare i den politiska mitten. 

Kritiken från medarbetarna

Klobuchar har i veckan fått kritik från flera före detta medarbetare, som tackat nej till chansen att jobba med presidentkampanjen eftersom de anser att Klobuchar ofta förödmjukar sina anställda, rapporterar Huffington Post.

En talesperson för kampanjen slår tillbaka och menar att Klobuchar ”älskar sina medarbetare”.

Amy Klobuchar har blivit omvald som senator tre gånger, senast förra året. 

DEMOKRATERNA SOM UTMANAR TRUMP 2020

Kamala Harris

Den 54-åriga senatorn från Kalifornien har blivit uppmärksammad för hennes tuffa utfrågningar av de personer som Donald Trump nominerat till olika ministerposter. 

 

Elizabeth Warren

Innan hon valdes till senaten var hon professor i juridik vid Harvarduniversitetet i hemstaten Massachusetts – 69-åringen fick kritik förra året efter att hon offentliggjorde ett DNA-test för att bevisa att hon har anor från USA:s ursprungsbefolkning. 

 

Tulsi Gabbard

Yngsta kandidaten hittills – 37-åringen är kongressledamot från Hawaii och veteran från Irakkriget. Hon är engagerad i utrikesfrågor och har uppmärksammats för att hon 2017 hade ett möte med Syriens president Bashar al-Assad.

 

Kirsten Gillibrand

Gillibrand, 52, är ansedd som en av de mer progressiva av demokraterna i senaten – hon har gjort jämställdhet till en av sina hjärtefrågor. 

 

Julián Castro

Castro, 44, från Texas, var bostadsminister under Barack Obama mellan 2014 och 2017 – han har ansetts som ett demokratiskt stjärnskott, och höll öppningsanförande under demokraternas partikonvent 2012. 

 

John Delaney

I juli 2017 lämnade 55-åringen kongressen, där han representerat Maryland sedan 2012, för att påbörja sin presidentkampanj. Har allmän rätt till sjukvård som en av sina hjärtefrågor. 

 

Richard Ojeda

Ojeda, 48, försökte förra året ta sig in i kongressen för West Virginias räkning, men misslyckades. Nästa mål är att bli president. Han har fokuserat på arbetarfrågor och engagerat sig i en lärarstrejk i West Virginia.

 

Andrew Yang

Entreprenör från New York som har teknikfrågor närmast om hjärtat. 44-åringen har föreslagit införandet av en medborgarlön på 1 000 dollar i månaden, som ska finansieras via en skatt på de företag som tjänar mest på automatiseringen av arbetskraft. 

 

Pete Buttigieg

37-årig borgmästare i South Bend i Indiana. Säger sig representera millenial-generationen, som vuxit upp i skuggan av elfte september-attackerna, kriget mot terrorn, och finanskrisen 2008. Buttigieg är öppet homosexuell och en veteran från Afghanistan-kriget. 

 

Cory Booker

Senatorn från New Jersey har varit en frispråkig kritiker till Donald Trump. Booker föddes i staden Washington D.C. och har bakgrund som jurist. Under sin politiska karriär har 49-åringen varit mycket synlig på sociala medier som Twitter och de senaste åren har han ideologiskt rört sig vänsterut. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!