Amy Klobuchar avslutar sin kampanj

Nyckeldag på vägen fram till amerikanska presidentvalet – så går det till.
Amy Klobuchar.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: BUTCH DILL / AP TT NYHETSBYRÅN

Demokraternas Amy Klobuchar avslutar sin presidentvalskampanj – som den andra kandidaten på bara två dagar.

Hon ställer sig i stället bakom Joe Biden.

Sent på söndagskvällen, svensk tid, meddelade Pete Buttigieg att han ger upp sina försök att bli Demokraternas presidentkandidat i USA-valet i november i år.

Nu kommer nästa avhopp:

Amy Klobuchar väljer även hon att avsluta sin kampanj för att bli partiets kandidat i presidentvalet 2020.

Hon planerar nu att ge sitt stöd till kandidaten Joe Biden, rapporterar AP. I de två första primärvalen halkade han rejält efter, men efter att ha blivit tvåa i Nevada och vunnit stort South Carolina i lördags är Barack Obamas före detta vicepresident att räkna med igen.

Även Bernie Sanders ligger bra till.

Amy Klobuchars och Pete Buttigiegs avhopp kommer bara dagar före den så kallade supertisdagen, då totalt 14 delstater kommer att välja vem de vill se som Demokraternas kandidat i presidentvalet i höst.

Klobuchars hemstat Minnesota är en av delstaterna som röstar under supertisdagen. Det har rapporterats tidigare att Joe Biden velat att Klobuchar ska hålla ut till dess, för att inte öppna upp en möjlighet för Bernie Sanders. Vänsterkandidaten gjorde bra ifrån sig och vann i Minnesota i primärvalet mot Hillary Clinton 2016. 

Klobuchar uträknad flera gånger

Amy Klobuchar har räknats ut flera gånger men gjorde ett överraskande bra primärval i New Hampshire där hon även uppmärksammades för sin insats i debatten mellan kandidaterna. 

Klobuchar har tillsammans med Elizabeth Warren fått stöd av New York Times, som officiellt ställt sig bakom hennes kandidatur. 

Senatorn från Minnesota var en av flera som fick avbryta sitt kampanjarbete under riksrättsrättegången mot Donald Trump. 

Framträder med Joe Biden

Under natten svensk tid ska Amy Klobuchar framträda tillsammans med Joe Biden under ett kampanjmöte i Dallas enligt en talesperson för hennes kampanj, rapporterar CNBC. 

Efter Bernie Sanders framgångar i Nevada har flera demokrater uppmanat moderata kandidater att hoppa av för att väljarna ska kunna enas kring en tydlig motkandidat.

Klobuchar sa då enligt CNBC:

– Varför skulle jag hoppa av?

Även Pete Buttigieg ställer sig bakom Joe Biden, bekräftade han natten till tisdag, enligt AFP. 

I samband med Joe Bidens tal, efter att Pete Buttigieg och Amy Klobuchar ställt sig bakom honom, meddelade även Beto O'Rourke, affärsman som tidigare suttit i representanthuset, att han ger sitt stöd till Joe Biden.  

– Låt mig berätta varför: vi behöver någon som kan besegra Donald Trump, säger han enligt CNN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.