Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amy, 31, fick hjärnskada – efter maten på semestern

Amy tillsammans med hennes pappa Roger Shead. Nu får hon komma hem till familjen.
Foto: Facebook
Amy visade restaurangen en lapp om sin allergi – men hennes hjärta stannade efter att ha ätit kycklingen.
Foto: Facebook
Innan hjärnskadan var Amy tv-producent.
Foto: Facebook
Amy har en fond som bland annat syftar till att lyfta faran för nötallergiker.
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Amy May Shead var en 26-årig tv-producent på semester med kompisarna. 

Hon tog en tugga av kycklingen – och gick in i en allergisk chock. 

När hon vaknade hade hon fått en allvarlig hjärnskada. Efter fem år får hon äntligen komma hem, skriver BBC.

För för fem år sedan, 2014, var Amy May Shead från Essex, Storbritannien, på semesterresa med sina tjejkompisar i Ungerns huvudstad Budapest. 

En kväll gick de ut för att äta och Amy beställde en kycklingrätt. Eftersom hon är allergisk mot nötter visade hon också upp en lapp om sin potentiellt livshotande allergi – skriven på ungerska – och ska ha blivit försäkrad om att det inte skulle finnas nötter i rätten. 

Men efter bara en tugga av kycklingen fick hon en kraftig allergisk reaktion.

Amy May Shead blev hjärnskadad efter att hennes hjärta stod stilla i sex minuter.
Foto: Facebook

Blind och hjärnskadad

Den allergiska reaktionen fick hennes hjärta att stanna i sex minuter. Tillräckligt lång tid för att hon skulle få en allvarlig hjärnskada. 

– Hon är rullstolsburen, hon kan inte prata, hon kan inte se och hon kan inte ta hand om sig själv, men hon förstår, har hennes mamma Sue Shead tidigare sagt, enligt Mirror.

Familjen har tidigare tagit till rättsliga åtgärder mot restaurangen, men eftersom restaurangen inte var omfattad av någon ansvarsförsäkring fick familjen ingen kompensation.

Amy var 26 när hon åkte på resan.
Foto: Facebook

Innan den tragiska händelsen var Amy en framgångsrik tv-producent. Hon jobbade på tv-programmet ”This Morning” och tog emot priser för sitt arbete. 

– Amy var den mest levande, utåtriktade, unga kvinna du någonsin träffat. Vi är fortfarande helt förstörda. Varje dag är svår att ta sig igenom. Men vi kommer göra allt för henne, säger Sue Shead, skriver BBC. 

Amy May Shead jobbade på en tv-kanal innan olyckan.
Foto: Faceboook

Får äntligen komma hem

Amy har legat på sjukhus och vårdhem i fem år, men nu har hon äntligen kunnat komma hem till sina föräldrar. Hon ska bo i ett specialbyggt hus vid sidan av familjens hem i Essex, där hon kommer behöva vård 24 timmar om dygnet. 

Efter fem år han Amy fått flytta hem till familjen, men kommer behöva omvårdnad 24-timmar om dygnet.
Foto: Facebook

Amys moster Julie Martin säger att Amys föräldrar Roger och Sue Shead är överlyckliga över att ha sin dotter hemma igen. 

 – De har velat att hon ska komma hem länge, men det är många utmaningar med att få någon utskriven med ett omvårdnadspaket, säger Julie Martin, till Mirror.

Amys mamma Sue Shead delar ofta Amys framsteg och vardagsliv på sin Facebooksida. Julie Martin och hennes son Tom Martin har en fond för Amy, där privatpersoner och företag donerat pengar för att täcka Amys dagliga kostnader, med fysioterapi och annan rehabilitering. Men den är också till för att uppmärksamma allvaret och farorna i nötallergier. 

– Vi kämpar för att förebygga att tragedier som vår drabbar en annan familj, säger Julie Martin enligt BBC.

Julie Martin och Tom Martin driver fonden som finansierar Amys vård. De arbetar också för att medvetandegöra farorna för nötallergiker.
Foto: The Amy May Trust
https://www.facebook.com/sue.shead.1/posts/10218767908247666

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.