Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amorella körde på stor isboj – flera hål i skrovet

Peter Grönlund var en av passagerarna.
Grundstötta Viking Line-färjan Amorella körde på en stor isboj och har flera hål i skrovet.Foto: William Pettersson och Pontus Sjölund / Kanalgratis
Fartyget står på grund i Ålands skärgård och alla de 207 passagerarna har evakuerats.Foto: William Pettersson och Pontus Sjölund / Kanalgratis

Grundstötta Viking Line-färjan Amorella körde på en stor isboj och har flera hål i skrovet.

Fartyget står på grund i Ålands skärgård och alla de 207 passagerarna har evakuerats.

– Det är oklart om bojstötningen är en följd av att fartyget kom av rutten eller tvärtom, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör på finländska Olycksutredningscentralen, till Hufvudstadsbladet. 

Finlandsfärjan Amorella började plötsligt ta in vatten på söndagen – och kaptenen beslutade att avsiktligt köra fast på grunt vatten för att förhindra en större katastrof. 

Den första grundstötningen ägde rum klockan 12.35 utanför Föglö i den åländska skärgården och fartyget står nu med bottenkänning utanför Järsö.

Nu utreder de finländska sjöfartsmyndigheterna olycksförloppet.

Körde på stor boj

Det står klart att Amorella körde på en stor stålkonstruerad isboj som är förankrad med kättingar i havsbotten och ska markera farleden, rapporterar Helsingforstidningen Hufvudstadsbladet.  

Men utredarna vet inte om fartyget kom ur kurs redan innan det körde på bojen – eller om det skedde på grund av kollisionen.

– Bojen spelar en stor roll i vår utredning, men ännu kan vi inte säga i vilket skede Amorella träffade bojen och vilken roll den har i händelseförloppet, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör på finländska Olycksutredningscentralen, till tidningen.

Enligt föreskrifterna ska en boj av den här typen sticka upp 5,6 meter över vattenytan och diametern vid vattenlinjen ska vara cirka två meter, skriver Hufvudstadsbladet.

Svarta lådan viktigast

Han understryker att information från fartygets svarta låda kommer att ge den viktigaste förklaringen till vad som hänt.

– Vi har koncentrerat oss på att säkra all viktig information, kanske viktigast är den svarta lådan från fartyget. Med hjälp av den vet vi exakt hur man har styrt fartyget och hur man opererat maskinerna, säger Nurmi till Nya Åland. 

Utredarna får också information från sjöräddningen och ska förhöra besättningen som var ombord.

Står på lerbotten

Dykare har kartlagt skadorna på skrovet och konstaterat att det finns flera hål, de flesta i fören där det kommit in vatten. Fartyget står på lerbotten och ska föras till Åbo för reparation, men det är oklart när det sker. 

Det är också oklart om Amorella kan gå för egen maskin eller måste bogseras. En bogserbåt finns på plats intill fartyget.

– Man utreder fortfarande skadornas omfattning och tittar på hur vi ska bärga henne säkert. Hon ligger på en lerbotten, djupt men stadigt fast, säger Johanna Boijer-Svahnström, kommunikationschef på Viking Line, till Nya Åland. 

40-tal långtradare ombord

207 passagerare och 74 i besättningen fanns ombord vid grundstötningen. Samtliga passagerare och en del av besättningen evakuerades.

Kvar ombord finns 49 i besättningen samt ett 80-tal bilar, både personbilar och och ett 40-tal långtradare.

Viking Line sätter nu in fartyget Gabriella som ersättare på linjen Åbo–Åland–Stockholm.

”Ett kraftigt skrap”

– Det hördes ett ganska kraftigt skrap och så tittade jag ut genom hyttfönstret och såg att vi var väldigt nära en ö, sade passageraren Eva Vaihanen till Expressen strax efter olyckan.

Hon evakuerades liksom övriga passagerare.

– Själva evakueringen pågick så att vi i grupper om 15 gick ner från högsta däck till bildäcket längst ner. Där hoppade vi på mindre båtar från sjöbevakningen, berättade Robert Backman. 

LÄS MER: Fartyget Amorella gick på grund

Se drönarbilder på grundstötta Amorella.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.