Amnesty: Tusentals dödas i knarkkriget

Tusentals filipiner har dödats i det pågående kriget mot droger.
Foto: AARON FAVILA / AP TT NYHETSBYRÅN
Amnesty uppmanar FN att utreda Duterte för brott mot mänskligheten.
Foto: BULLIT MARQUEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Rodrigo Duterte har suttit vid makten i tre år.
Foto: MARK R. CRISTINO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tusentals filipiner har dödats i president Rodrigo Dutertes krig mot landets droghandel.

Enligt en ny rapport från Amnesty sker dödandet systematiskt och polisen anklagas för att plantera ut falska bevis.

Samtidigt uppmanas FN att utreda brott mot mänskligheten, skriver AP. 

Människorättsorganisationen Amnesty slår larm om knarkkriget i Filippinerna.

Under president Rodrigo Dutertes styre uppges uppemot 27 000 personer – 30 om dagen – ha avrättats fram till slutet av 2018. Uppskattningen, som läggs fram av Filippinernas kommissionär för mänskliga rättigheter Chito Gascon, är betydligt större än den som landets Polismyndigheter lagt fram.

Enligt polisen rör det sig om 6 600 personer – eller sex om dagen – under de tre gångna åren. Filippinernas Högsta domstol har å sin sida presenterat siffror om 20 000 personer – 27 om dagen – under Dutertes 18 första månader som president.

Polisen i Filippinerna dödar systematiskt

Polisens dödliga våld i kriget mot droger beskrivs som systematiskt. Offren är ofta fattiga och obeväpnade. I flera fall handlar det om familjeförsörjare, vars familjer knappt har råd att begrava de döda.

Vid brottsplatserna förekommer det också att polisen placerar ut falska bevis för att framhäva de misstänkta knarkbrottslingarnas skuld, skriver AP.

I Amnestys rapport beskrivs en ohållbar situation. Dödsantalen skenar och omvärldens uppmanas till att ingripa.

Provinsen Bulacan, norr om huvudstaden Manilla, pekas ut som som det mest utsatta området – ett ”epicentrum för dödandet”, skriver AP.

”Polisen fortsätter att döda med total straffrihet i marginaliserade områden, vilket spär på ett klimat av rädsla i städer och stadsdelar”, skriver Amnesty i rapporten enligt AP.

Organisationen uppmanar också FN att omedelbart utreda Duterte och knarkkriget för brott mot mänskligheten.

Åtta av tio lever i rädsla för polisen

Men stödet för Dutertes knarkkrig har genomgående varit stort. 

I medierna beskrivs Duterte positivt. Knarkkriget uppges gynna de fattiga, som annars drabbas av gatukriminalitet till följd av drogernas påverkan på människor.

Vid mellanårsvalet i våras fick presidentens parti majoritet i kongressens båda kamrar. Samtidigt visar opinionsundersökningar att åtta av tio filippiner är rädda för att bli skjutna av polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.