President Recep Tayyip Erdoğan har hela tiden hävdat att Turkiets militära mobilisering i nordöstra Syrien gjordes för att skapa en säker zon för miljoner återvändande syriska flyktingar. Zonen ska sträcka sig över en 450 kilometer lång gränssträcka, som inför invasionen kontrollerades av kurdiska styrkor.
Men enligt Amnesty har flyktingarna inte själva valt att återvända. De har i stället blivit pressade av turkisk polis, som använt sig av både våld och hot, menar organisationen.
– Turkiets påstående att flyktingarna från Syrien har valt att gå raka vägen tillbaka in i konflikten är farligt och oärligt. Våra efterforskningar visar att människor blir lurade eller tvingade att återvända, säger Amnestys utredare Anna Shea.
Försetts med handbojor
Amnesty hävdar att man, med hjälp av intervjuer utförda med drabbade, lyckats fastställa att ”hundratals” syriska flyktingar blivit deporterade från Turkiet.
Vissa blev försedda med handbojor och instoppade i bussar, som sedan kördes över gränsen.
Andra ska ha blivit pressade till att utvandra ”frivilligt”. Amnesty säger sig ha pratat med en 39-årig syrisk flykting som fick ett ultimatum efter att ha suttit häktad på polisstationen i Konya i sex dagar.
– ”Du har ett val: en eller två månader, eller ett år, i fängelse – eller så åker du tillbaka till Syrien”, säger 39-åringen.
”Det är obehagligt”
Enligt Amnesty har det inte hjälpt om flyktingarna kunnat visa upp godkända ID-handlingar och dokument.
– De turkiska myndigheterna måste sluta att tvinga människor att återvända till Syrien och i stället se till att alla som har blivit deporterade får återvända till Turkiet välbehållna och får tillgång till livsnödvändiga funktioner, säger Shea.
– Det är obehagligt att Turkiets överenskommelse med Ryssland i veckan innebär att flyktingar ska få återvända ”säkert och frivilligt” till en ännu inte etablerad ”säker zon”. Återvändandet har hittills varit allt annat än säkert och frivilligt, och nu är ytterligare miljoner flyktingar från Syrien utsatta för risker.