Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amnesty: Turkiet deporterar flyktingar med hot och våld

Turkiet anklagas för krigsbrott
President Recep Tayyip Erdoğan har hela tiden hävdat att Turkiets militära mobilisering i nordöstra Syrien gjordes för att skapa en säker zon för miljoner återvändande syriska flyktingar.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Syriska flyktingar som söker sig till turkiska gränsen under Syrien-kriget 2016.
Foto: AP / AP IHH

Turkiet säger sig vilja etablera en säker zon i Syrien för frivilligt återvändande flyktingar.

Men enligt människorättorganisationen Amnesty har de turkiska myndigheterna redan nu stått för en rad illegala deporteringar – och tvingat människor att återvända genom våld och hot. 

President Recep Tayyip Erdoğan har hela tiden hävdat att Turkiets militära mobilisering i nordöstra Syrien gjordes för att skapa en säker zon för miljoner återvändande syriska flyktingar. Zonen ska sträcka sig över en 450 kilometer lång gränssträcka, som inför invasionen kontrollerades av kurdiska styrkor. 

Men enligt Amnesty har flyktingarna inte själva valt att återvända. De har i stället blivit pressade av turkisk polis, som använt sig av både våld och hot, menar organisationen.

– Turkiets påstående att flyktingarna från Syrien har valt att gå raka vägen tillbaka in i konflikten är farligt och oärligt. Våra efterforskningar visar att människor blir lurade eller tvingade att återvända, säger Amnestys utredare Anna Shea. 

Anna Shea från människorättsorganisationen Amnesty larmar om våld vid deporteringarna från Turkiet till Syrien.

Försetts med handbojor

Amnesty hävdar att man, med hjälp av intervjuer utförda med drabbade, lyckats fastställa att ”hundratals” syriska flyktingar blivit deporterade från Turkiet. 

Vissa blev försedda med handbojor och instoppade i bussar, som sedan kördes över gränsen. 

Andra ska ha blivit pressade till att utvandra ”frivilligt”. Amnesty säger sig ha pratat med en 39-årig syrisk flykting som fick ett ultimatum efter att ha suttit häktad på polisstationen i Konya i sex dagar.

– ”Du har ett val: en eller två månader, eller ett år, i fängelse – eller så åker du tillbaka till Syrien”, säger 39-åringen. 

”Det är obehagligt”

Enligt Amnesty har det inte hjälpt om flyktingarna kunnat visa upp godkända ID-handlingar och dokument. 

– De turkiska myndigheterna måste sluta att tvinga människor att återvända till Syrien och i stället se till att alla som har blivit deporterade får återvända till Turkiet välbehållna och får tillgång till livsnödvändiga funktioner, säger Shea. 

– Det är obehagligt att Turkiets överenskommelse med Ryssland i veckan innebär att flyktingar ska få återvända ”säkert och frivilligt” till en ännu inte etablerad ”säker zon”. Återvändandet har hittills varit allt annat än säkert och frivilligt, och nu är ytterligare miljoner flyktingar från Syrien utsatta för risker.

Magda Gad: ”Humanitära katastrofen börjar bli enorm”

Expressens Magda Gads rapport från Syrien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.