Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amnesty: IS genomför etnisk rensning av Irak

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Amnesty uppger att IS (Islamiska staten) har inlett en "systematisk etnisk rensning" av norra Irak.

Amnesty menar att Islamiska staten (IS) har inlett en "systematisk etnisk rensning" i norra Irak.

– De massakrer och kidnappningar som genomförs av den islamiska staten ger upprörande nya bevis för att en våg av etnisk rensning mot minoriteter sveper över norra Irak, säger krishanteringsrådgivaren Donatella Rovera i en ny rapport.

Människorättsorganisationen Amnesty International har samlat hårresande vittnesmål från överlevande i en ny kartläggning. Man skriver att pojkar och män urskillningslöst tvingas upp i transportfordon för att köras bort och mördas.

IS "utför fruktansvärda brott och har förvandlat lantliga områden i Sinjar till bloddränkta dödens fält", står det i rapporten uppger TT.

Slår tillbaka

Donatella Rovera, krishanteringsrådgivare på Amnesty, uttalade sig för nyhetsbyrån AFP:

– De massakrer och kidnappningar som genomförs av den islamiska staten ger upprörande nya bevis för att en våg av etnisk rensning mot minoriteter sveper över norra Irak.

I juni 2014 utropade IS ett kalifat i de områden i Syrien och Irak som gruppen kontrollerade. Samtidigt utfördes otaliga terrorhandlingar som halshuggningar, korsfästelser och offentliga steningar.

Irakiska trupper, kurdiska soldater och shiitiska milismän har nu backats upp av amerikanska flygplan för att slå tillbaka mot jihadisterna i IS.

Dödstal för augusti

De amerikanska flygbombningarna fortsatte under måndagen då mål i Mosulregionen attackerades.

Tyskland har meddelat att man kommer att skicka pansarrobotar, gevär och handgranater för att stödja de kurdiska styrkorna.

Förenta Nationerna meddelande på måndagen att minst 1 420 människor har dödats i augusti och 1 370 sårats, uppger AFP.

Siffrorna inkluderade då inte Anbar-provinsen, väster om Bagdad, då det har varit problematiskt att verifiera information från området som ligger utanför regeringens kontroll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.