Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amnesty backar efter ryska draget

CNN har talat med tidigare intagna som vittnar om hemska förhållanden.
Aleksej Navalnyj.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fängelset Navalnyj sitter i.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Amnesty fråntog oppositionsledaren Aleksej Navalnyj statusen ”samvetsfånge” på grund av hans nationalistiska åsikter och aktioner. 

Nu ändrar sig organisationen – efter att Kreml utnyttjat beslutet. 

När regimkritikern återvände till Ryssland efter att ha förgiftats av Kreml dömdes han till fängelse för gamla förskingringsanklagelser. EU, flera toppnationer och människorättsorganisationer har sedan dess kritiserat Ryssland för beslutet – och hur de hanterat de massiva demonstrationerna.

Amnesty utsåg Aleksej Navalnyj till ”prisoner of conscience” – samvetsfånge.

Men i februari tog människorättsorganisationen tillbaka sitt beslut. Kritiken därefter var hård och man anklagades för att stryka Kreml medhårs och låtit sig ha påverkats av den ryska propagandan.

– Säkert har vi undervärderat den enorma symboliska betydelse som begreppet samvetsfånge har, speciellt i Ryssland. För oss är det främst en hederstitel, men i Ryssland uppfattas det som en upphöjd status, säger Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland till Hufvudstadsbladet.

Gjorde ett misstag

Samtidigt använde Ryssland Amnestys helomvändning för att frånta oppositionsledarens trovärdighet. 

Nu säger Amnesty att man återigen ser Navalnyj som en samvetsfånge. 

– Då beslutet fattades att frånta Navalnyj den här titeln insåg man inte på vilket sätt ryska regeringen skulle utnyttja det hela, vilket säkert var naivt. Navalnyjs välbefinnande är viktigare än vårt dåvarande val att strikt tolka våra egna regler, säger Frank Johansson till HBL. 

Navalnyj fråntogs sin status på grund av sina nationalistiska åsikter. Han har tidigare uttalat sig kritisk om migranter och har deltagit i en nationalistisk marsch. 

– Det betyder inte att vi håller med om allt som Navalnyj säger. Vissa av hans tidigare uttalanden är klandervärda. Men genom att bekräfta hans status som samvetsfånge lyfter vi upp hans fall. Han har rätt att få träffa en oberoende läkare och han har fängslats utan att ha begått något brott, säger Amnesty i ett uttalande.


Samvetsfånge

Samvetsfånge är ett begrepp som används av människorättsorganisationen Amnesty International för att beteckna personer som fängslats på grund av sin åsikt, ras, hudfärg, religion, språk, etnicitet, sexuell läggning, eller tro, med villkoret att de inte använt eller förespråkat våld

Expressens reporter på plats i Moskva i slutet av april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.