Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ammade sin tvååring – hotades med anmälan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag tror på varje människas rätt att bestämma. Vi blev som försökskaniner utan någon bakomliggande vetenskap", säger Jenny Larsson.
Foto: Privat
Sedan Jenny Larsson slutade amma har hennes dotter fått mer anpassad mat i förskolan och det har gjort att hon äter mer.
Foto: Shutterstock

Barnavårdscentralen i Luleå hotade att anmäla Jenny Larsson till socialen.

Anledningen: Hon ammade sin tvååriga dotter.

– Det kändes fruktansvärt. Läkaren sa att det kunde vara tal om barnmisshandel, säger Jenny Larsson, som har anmält barnavårdscentralen till IVO.

Telefonsamtalet kom oväntat. Det var en sköterska som ringde och förmedlade det beslut som tagits tillsammans med dietist och BVC-läkare, något som Dagens Nyheter var först att berätta om.

– De sa "om du inte slutar amma kommer vi att skicka in en orosanmälan till socialen". Jag trodde inte mina öron. Jag fick panik och bröt ihop, berättar Jenny Larsson.

Under ett tidigare besök hos läkare och dietist på Sunderby sjukhus utanför Luleå fick Jenny Larsson höra hur "amningen var av ondo" och att hon "gjorde barnet en otjänst genom att amma". Vid det tillfället höll hon redan på att trappa ner på amningen och gav sin dotter annan mat.

Morgonen då Jenny Larsson fick samtalet var den sista gången hon ammade sin dotter.

– Jag fick panik och ville inte bli anmäld, så den morgonen blev den sista. Det blev bara kaos, säger hon.

Åt minimalt

Jenny Larssons dotter hade under en lång tid haft svårt att gå upp i vikt och ville inte äta maten på förskolan. Det var också en av anledningarna till att läkarna ville att hon skulle sluta amma, men enligt henne själv hade proverna varken visat järn- eller näringsbrist.

– Läkaren sa att om kurvan fortsatte som den gjorde kunde det bli tal om barnmisshandel. Det var en väldigt utsatt vårdsituation att bli ifrågasatt som mamma. Det känns viktigt för mig att vi två får bestämma tillsammans, inte under hot eller tvång, säger Jenny Larsson.

Utvecklas olika snabbt

För Jenny Larsson kändes påtryckningen inte bara som en stor kränkning, utan också som ett maktmissbruk.

– Jag tror på varje människas rätt att bestämma. Vi blev som försökskaniner utan någon bakomliggande vetenskap. WHO rekommenderar att amma sitt barn i minst två år och jag har inte fått något vettigt argument till varför de gjorde som de gjorde, säger hon.

Sedan Jenny Larsson slutade amma har hennes dotter fått mer anpassad mat i förskolan och det har gjort att hon äter mer.

– Det funkar bra nu när hon får den kost hon behöver, men hon äter fortfarande selektivt. Man måste ha förståelse för att ätutvecklingen kan ske i olika takt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.