Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ammade när hon var drogad – bebisen dog

Samantha Jones har sagt att hon försökte rädda pojken när hon upptäckte att han var medvetslös.Foto: Bucks County District Attorney’s Office

Samantha Jones tog metadon samtidigt som hon ammade sin 11 veckor gamla son – strax efter dog han på grund av ”dödliga doser av droger” i kroppen. 

Nu har 31-åriga Samantha Jones dömts för att ha orsakat sonens död, rapporterar ABC News.

31-åriga Samantha Jones från Bucks Country i Pennsylvania, USA, döms efter att hennes 11 veckor gamla bebis dött strax efter att hon ammade honom. 

Samantha, som tog receptbelagt metadon, säger till polisen att hon redan några dagar före barnets död gick över till att ge bebisen bröstmjölksersättning. Men morgonen den 2 april 2018 hade hon inte orkat ta sig ner till köket för att hämta formulan, utan låtit sonen amma i stället, har hon berättat under polisutredningen.

Sedan hade hon somnat om. När hennes man kom hem från jobbet fann han Samantha sovandes, medan sonen skrek i sin säng. 

Enligt paret hämtade mannen då bröstmjölksersättning som sonen fick. Nästa gång Samantha vaknade och tittade till spädbarnet var han alldeles blek, andades inte och blodigt snor rann från hans näsa, enligt utredningen.  

Trots att Samantha med hjälp av sin mamma, som bodde med familjen, larmade polis och påbörjade hjärt- och lungräddning gick pojkens liv inte att rädda. Han dödförklarades på sjukhuset. 

Hade droger i kroppen

En obduktion visade att pojken dött av att ha fått i sig en kombination av metadon, metamfetamin och amfetamin. Vilket, enligt rättsläkaren, ska ha kommit från bröstmjölken. 

Flaskan och ersättningen som pojken också drack från testades negativ för droger. 

Sedan pojkens död har Samantha misstäkts för vållande till annans död. 

Enligt Samantha hade hon även ätit metadon under graviditeten. Hon fick metadonet utskrivet för att behandla sitt beroende av smärtstillande, enligt CNN. Huruvida hon tagit de andra drogerna som hittades i pojkens kropp har försvarsadvokaten inte velat kommentera, enligt Washington Post.

Åklagaren har tidigare skrivit i ett uttalande: ”Vi anklagar henne inte för att medvetet ha dödat barnet. Men det var sannerligen oaktsamt att veta att drogerna är i kroppen men ändå fortsätta amma.” har CNN tidigare rapporterat.

Nu har domen mot Samantha kommit. 

På torsdagen dömdes hon till tre års villkorlig dom och hundra timmars samhällstjänst, efter en överrenskommelse med åklagaren där Samantha erkänner sig skyldig till vållande till annans död. 

Droger och amning

Det finns lite vetenskapligt stöd för att hävda att ammande mammors droganvändning kan skada bebisen. 

Enligt en studie från 2008 som publicerades i det kanadensiska vetenskapliga magasinet ”Canadian Family Physician” bör mammor som brukar metadon för att behandla pillerberoende inte avrådas från att amma. 

”Fördelarna med amning överväger starkt de teoretiska minimala riskerna” står det i artikeln, skriver Washington Post.

Men amfetamin och metamfetamin tros kunna påverka barnen sömnmönster. Och i USA har flera mammor de senaste åren dömts skyldiga till att deras barn dött på grund av att de ammat medan mamman brukat droger, skriver CNN.