Louise Thomson, 34, konferenschef, Stockholm med barnen Tom, 3 år och Sam, 7 månader: - Tom ammade jag i 16 månader och fick guldstjärna i kanten av min barnmorska. Sam ammar jag fortfarande nästan fullt och jag kommer nog att fortsätta i två, tre månader till. Tom fick smakportioner när han var 4 månader, men med Sam fick inte förrän han var ett halvår. Men andra barnet blir man lite säkrare.
Louise Thomson, 34, konferenschef, Stockholm med barnen Tom, 3 år och Sam, 7 månader: - Tom ammade jag i 16 månader och fick guldstjärna i kanten av min barnmorska. Sam ammar jag fortfarande nästan fullt och jag kommer nog att fortsätta i två, tre månader till. Tom fick smakportioner när han var 4 månader, men med Sam fick inte förrän han var ett halvår. Men andra barnet blir man lite säkrare.

Amma - och strunta i mat

Publicerad
Uppdaterad
Svenska kvinnor bör amma längre.
Helst bör barnet bara få bröstmjölk under de sex första månaderna.
Det menar livsmedelsverket i sina nya rekommendationer.
Tidigare fick nyblivna mammor rådet att börja ge barnet smakportioner mellan fyra och sex månaders ålder. Så är det inte längre. Livsmedelsverket menar nu att barnet mår bäst om det får enbart bröstmjölk under första halvåret. Ändringen är en följd av de rekommendationer som Världshälso- organisationen, WHO, antog redan för två år sedan. I teorin innebär de nya råden inte någon större skillnad. |Men det har i praktiken uppfattats som att man ska börja vid fyra månaders ålder. Så många mammor som velat fortsätta amma längre har kanske blivit osäkra om man får och ibland fått signaler om att de borde börja ge portioner fast de själva är väldigt nöjda med att fortsätta amma, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på livsmedelsverket, till TT. Känner sig stressad Lilian Boström, distriktssköterska på Serafens BVC i Stockholm, säger: |Vi fick de här nya råden för några dagar sedan, och nu kommer vi att upplysa mammorna om dem. Det allra bästa är om man börjar med vanlig mat först när barnet visar intresse när man själv äter. Hillevi Wahl, 38, har sonen Elliot som är drygt fem månader gammal. Hon tycker att de nya råden verkar lugnande. |När man får sitt första barn lyssnar man väldigt mycket på vad de säger på BVC. Jag hade tänkt helamma i över sex månader, men för några veckor sedan frågade de på BVC om vi inte hade börjat med smakportioner än, så då kände jag mig lite stressad. Elliot har därför fått börja smaka lite vanlig mat. |Så det känns skönt att med gott samvete kunna ta matintroduktionen i den takt som passar oss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag