Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amineh Kakabaveh om utfrysningen i partiet

Amineh Kakabaveh i kvällens ”Bara Politik”.
Amineh Kakabaveh i kvällens ”Bara Politik”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Den frispråkiga och omdebatterade vänsterprofilen Amineh Kakabaveh ska försöka kryssa sig till en plats i riksdagen – trots en mandatperiod full av konflikter med partiledningen.

I Expressen TV:s ”Bara Politik” sade hon dock:

– Det är andra som krigar för mig. Jag bedriver ingen personvalskampanj.

Vänsterprofilen Amineh Kakabavehs sätt att driva frågor om hederskultur i förorterna har fått det egna partiet att kritisera henne. 

I våras stod det klart att Amineh Kakabaveh, som också är ordförande i organisationen Varken hora eller kuvad, skulle få det svårt att sitta kvar i riksdagen efter höstens val.

Hon hamnade först på åttonde plats på riksdagslistan i Stockholm.

Till en början hade hon helt petats från listan av valberedningen, men efter en medlemsomröstning fick hon en plats, dock en bra bit från valbar plats.

I söndagskvällens ”Bara Politik”, Expressens politikprogram, fick hon bland annat frågor om hur det är att bedriva politisk kamp – både externt och internt.

Är man rädd att ta i dessa frågor för att det ska gynna främlingsfientliga krafter?

– Det är inte roligt när högerkrafter sliter ner affischer på mig. Jag vill stå upp för allas lika värden.

Men nu driver du en personvalskampanj. Och då såg det ut så här. Kan du inte berätta, vad var det som hände?

– Det är andra som krigar för mig. Jag bedriver ingen personvalskampanj.

”Det har jag sagt hela tiden”

Mycket av programmet kom att handla om hederskultur och V:s hållning.

– Nu säger vår partiledare precis det jag sagt hela tiden. Det är hoppingivande. Det är inte så lätt att debattera detta öppet. Den här frågan är viktig får så många, förklarar Amineh Kakabaveh.

– Det har tagit Jonas (Sjöstedt, partiledare) några år att hålla med. Man har erkänt att det finns ett hedersförtryck. Där man bland annat separerar flickor genom att sätta på den en slöja.

– Jag tror på allvar att SD:s smutskastning av muslimer gör att man inte vill lyfta de här frågorna. Religion generellt förtrycker kvinnor. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.