Amineh Kakabaveh: De opererade bort min äggstock mot min vilja

"Jag fick svaret att de tagit bort höger äggstock. Jag ville bara försvinna, de hade inte fått min tillåtelse och i journalen står det att det handlar om vänstersidan", säger hon och berättar att hon frågade läkaren om varför han gjort det när det står i journalen att det handlade om den vänstra.
Foto: Pressbild
Amineh Kakabaveh berättar att hon har anmält händelsen till patientnämnden.
Foto: MARIA HANSSON
Foto: ERIK GUSTAFSON

De har tidigare varit i blåsväder. Nu anmäler vänsterpartisten Amineh Kakabaveh Ultragyn på Sophiahemmet till patientnämnden för att de tagit bort hennes högra äggstock mot hennes vilja. 

– Bortsett från att chansen att få barn minskar känner jag mig kränkt och lurad. Man gör inte så här mot människor, säger Amineh Kakabaveh.

Tidigare i våras kunde Expressen avslöja att vissa läkare vid privatägda Ultragyn vid Sophiahemmet i Stockholm får mer betalt ju större operationer de gör. Statistik från landstinget visade också att deras läkare, till skillnad från övriga kliniker, nästan alltid hittade något som de behövde åtgärda kirurgiskt vid titthålsoperationerna. 

Dessutom avslöjades det att de oftare använde sig av åtgärdskoder som ger högre ersättning från landstinget än andra kliniker. 

Efter Expressens granskning meddelade Stockholm läns landsting att de skulle inleda en granskning och har krävt att Ultragyn ska betala tillbaka miljonbelopp för felaktigt registrerade ingrepp. 

Nu kommer ny kritik. Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh besökte kliniken under onsdagen, för att göra en skrapning på vänster äggstock där hon hade cystor. I stället fick hon den högra helt bortopererad, berättar hon. 

Men historien börjar hösten 2016.

– Det började med att jag gick till en gynekolog för att jag hade en fruktansvärd mensvärk och pms, säger Amineh Kakabaveh.

Skulle genomgå en skrapning 

Hon remitterades till Odenplans Ultragyn och efter fyra veckor var det dags för återbesök. Där fick hon beskedet att hon hade cystor på ena äggstocken. Efter ytterligare en månad, i januari 2017, gick hon på återbesök. 

– Jag fick reda på att det hade växt två millimeter och att det därför kan vara bra att ta bort det. Han som sa det till mig då sa att man ändå kan få barn, säger Amineh Kakabaveh.

– Jag var väldigt tydlig och mån om att jag ville träffa läkaren som skulle operera mig och jag sa att jag inte ville att de skulle ta bort någonting, att jag kanske kommer vilja skaffa barn och att chansen minskar om man tar bort den ena, fortsätter hon. 

Amineh Kakabaveh remitterades av Odenplans OU – denna gång till Sophiahemmet där hon skulle genomgå en skrapning på vänster äggstock.

Tidigare i våras kunde Expressen avslöja att vissa läkare vid privatägda Ultragyn vid Sophiahemmet i Stockholm får mer betalt ju större operationer de gör.
Foto: ERIK GUSTAFSON

Men inget blev som Amineh Kakabaveh hade föreställt sig. Redan när hon kom dit ska blev hon ifrågasatt att hon var där – eftersom hon är politiker och företräder ett parti som är emot vinster i välfärden. 

– Läkaren var förvånad att jag var där. Jag sa tyvärr, att jag försökt fått vård på annat håll. Det känns som att allt blev fel från början, säger Amineh Kakabaveh.

"Jag fick svaret att de tagit bort höger äggstock"

När hon vakande upp efter operationen kände hon svåra smärtor i magen och frågade vad det handlade om. 

– Jag fick svaret att de tagit bort höger äggstock. Jag ville bara försvinna, de hade inte fått min tillåtelse och i journalen står det att det handlar om vänstersidan, säger hon och berättar att hon frågade läkaren om varför han gjort det när det står i journalen att det handlade om den vänstra.

Hon säger att läkaren kallade det ”ord mot ord” och att det fanns cystor där. 

– Det var det värsta som jag har upplevt på länge. Jag kan inte beskriva det. Jag var så förbannad. Det handlar om min kropp, säger Amineh Kakabaveh.

I går eftermiddag fick hon komma hem igen och nu har hon skickat in en anmälan till patientnämnden och berättar att hon även överväger anmälan till Ivo.

– Jag är van vid att ta tuffa och hårda konflikter som erfaren politiker men i detta fall vill jag vara en röst som en kvinna för de som har drabbats som jag själv, säger hon.

Sophiahemmet vill inte kommentera enskilda fallet 

Sophia Ehrström, verksamhetschef, vill inte uttala sig i fallet trots att Amineh Kakabaveh har gett Expressen en fullmakt och sin tillåtelse att Ultragyn uttalar sig om hennes fall. 

– Vi har en policy att inte uttala sig oss i speciella patientfall på grund av sekretess. Det är viktigt för alla våra patienter att de ska kunna lita på oss att inga uppgifter kommer ut.

Men här är det ett fall där patienten ger tillåtelse?

– Jag förstår vad du säger, vi har ändå den policyn och kommer att hålla på den. Det jag kan säga är att vi bedömer att vi gjort en korrekt bedömning rent medicinskt och agerat för patientens bästa.

Ni har tidigare fått kritik och efter att Expressen granskat er har ju Stockholm läns landsting gått in och sagt att de kommer att granska er. Hur ser du på att det kommer ny kritik?

– Granskningen är inte avslutad än. Så låt oss invänta resultatet av den.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.