Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor slutar på DN: ”Hänt några saker”

Amina Manzoor är en framträdande medarbetare på Dagens Nyheter, där hon under pandemin hyllats som medicinreporter. Nu slutar honom inom kort.
Foto: Fri Tanke
Peter Wolodarski är chefredaktör på DN.
Foto: PAUL HANSEN / DN

Dagens Nyheters medicinreporter Amina Manzoor, som även blivit utsedd till Årets folkbildare, lämnar tidningen.

– Det har hänt några saker på senare tid som påskyndat beslutet, säger hon.

Amina Manzoor är en framträdande medarbetare på Dagens Nyheter, där hon under pandemin hyllats som medicinreporter. Hon fick även den prestigefyllda utmärkelsen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning 2017. 

Nu slutar hon inom kort. Hon väljer att säga upp sig utan att ha ett nytt jobb att gå till, men arbetar med boken ”Pandemier” som ges ut senare i vår på Fri Tanke förlag. 

– Det här är ett beslut som jag har tänkt på och kommit fram till under en längre tid. Det finns flera orsaker, men detaljerna kommer jag att skriva om i min bok, säger Amina Manzoor.

Höll inte med Wolodarski

Till Journalisten säger hon att ”det har hänt några saker saker på senare tid som påskyndat beslutet”. I en intervju med tidningen i april förra året berättade Amina Manzoor att hon inte höll med DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, bland annat om hur tidningen har förhållit sig till pandemin. 

Hon avböjer att kommentera vidare kring om hennes beslut har att göra med pandemidebatten. Hon vill inte heller gå in i detalj på vilken betydelse Peter Wolodarskis hållning till pandemin har haft.

– Vi jobbar på olika sätt, ungefär så.

Nyligen valde hon att begränsa vilka som kan svara henne på Twitter, på grund av hård ton och ”orimliga” reaktioner. 

Vad tycker du om pandemidebatten?

– Pandemidebatten har varit hård på båda sidor. Jag tycker att det är problematiskt när journalister och forskare tystas eller trakasseras. Det gör att debatten inte är särskilt fri. Det är tråkigt att man ska behöva begränsa kommentarer för att man bli trakasserad, när man försöker rapportera sakligt, säger Amina Manzoor.

”Styrning av rapporteringen förekommer inte”

Peter Wolodarski säger att ”det är jättetråkigt”.

Det har funnits meningsskiljaktigheter mellan dig om Amina Manzoor kring hur DN rapporterar om pandemin. Har det påverkat hennes beslut?

– Nej, det har inte funnits någon kritik från vår sida mot Aminas rapportering, tvärtom. Jag pratade själv med henne i går och frågade om hon inte vill ångra sig och stanna kvar, så från vår sida finns ingen kritik mot Amina. 

Är hon kritisk mot er?

– Det vet jag inte. Det hon har gett uttryck för offentligt är att det är en hård ton i sociala medier, och det tror jag alla som följer debatten om pandemin vet, att det är en otroligt laddad fråga. För journalister som skriver om det här så är det som att komma nära en korseld, och det har stundtals varit ett arbetsmiljöproblem för många journalister. Särskilt för medicinreportrar så är man inte riktigt van vid det, normalt blir det man rapporterar om inte omskrivet alls på det här sättet. Men under pandemin, och jag har själv erfarenhet av det, så är det en svärm att ge sin in i debatten oavsett vad man landar i – om det är positivt eller negativt med svenska strategin. Det kan vara påfrestande, och det har Amina själv vittnat om som nyligen stängde sina twitterkommentarer. Det är en utmaning för oss att se till att alla medarbetare känner sig trygga på arbetsplatsen och kan rapportera så fritt som det bara går, oavsett om det är populärt eller inte i sociala medier. 

Anser du att DN som tidning har valt sida i pandemidebatten, som gör att det blir svårt att ha en annan åsikt?

– Vi har en ledarsida i DN där det görs olika ställningstaganden, men det är ingenting som enskilda reportrar behöver förhålla sig till överhuvudtaget. Någon sådan styrning av rapporteringen förekommer inte, säger Peter Wolodarski.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.