Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Ceesay hörde när bästa vännen mördades

Planerade födelsedagsfirande när vännen sköts till döds.
Amina Ceesay berättar om samtalet på facetime, när Ndella Jack mördades.
Foto: Viaplay/ Svenska Fall
Ndella Jack sköts till döds – men måltavlan var hennes make.
Foto: Privat

Amina Ceesay fyllde 20 år och talade på Facetime med sin bästa vän Ndella Jack, 18.

De pratade om att ses och hur dagen skulle firas.

– Sen hörde jag smällar. Flera smällar. Sen blev det helt tyst, berättar Amina Ceesay i dokumentärserien ”Svenska fall”.

Kulorna smattrade in genom fönsterrutan i en lägenhet i Råcksta. Det var natten den 28 augusti och skotten som var ämnade för Ndellas make träffar i stället 18-åringen. 

Nu berättar Amina Ceesay i dokumentärserien ”Svenska Fall” om mordet på sin bästa vän.

– Vi pratade på facetime, eftersom det var min födelsedag. Hon sa grattis till mig, säger Amina Ceesay.

Samtalet bryts abrupt och kameran började filma en soffa. Amina Ceesay frågade Ndella vad som hände – men hon fick inget svar.

– Sen hör jag hennes man säga: 'Min fru har blivit skjuten, min fru har blivit skjuten”.

Polisen som kom först till platsen berättar att man snabbt insåg att läget var mycket allvarligt – att Ndella träffats av ett stort antal skott. Ndella fördes till sjukhus, där läkarna konstaterade att att hennes liv inte skulle gå att rädda.

Ndella drömde om att bli polis

Dagen efter skulle Ndella börja sista året på gymnasiet. Hon ville bli polis eller kriminolog och bara två dagar tidigare hade hon kommit hem från en resa till Gambia, där hon hade gift sig.

– Hon var den gladaste, mest positiva, omtänksamma och genuina person som jag någonsin har träffat. Varje hinder vi mötte, så var hon alltid så positiv och hade en lösning på våra problem, säger Amina Ceesay.

– Hon ville hjälpa varenda människa hon kunde. Det var hon som pushade oss tjejer till att plugga, ta tag i livet, börja jobba. Hon var den bästa vännen man någonsin kunde önska sig.

Polisen misstänkte snabbt att den verkliga måltavlan var Ndellas make – misstankar som bekräftades när han återigen blev beskjuten. Denna gång i Alphyddan i Nacka. Men även den här gången missade kulorna sitt mål. I stället skadades två utomstående personer, en person inne i en lägenhet och en taxichaufför, i kulregnet.

Stor polisinsats på begravningen

Två veckor efter sin död begravdes Ndella Jack i Älta. Ett stort antal gäster var på plats för att ta ett sista farväl. På grund av hotbilden mot Ndellas make var även ett stort antal poliser på plats.

– Det satt poliser i varenda buske, men de var inte alls i vägen, säger Amina Ceesay.

– Begravningen var så, så vacker. Det hade regnat hela dagen, men när begravningen började så öppnades hela himlen och solen bara lyste ner. Från regn till sol, det kändes som att Ndella var med oss.

För ett år sedan dömdes Ahmad Al-Shewani, 31, och Geankarlo Garcia Barrera, 24, för medhjälp till mordet på Ndella Jack och medhjälp till mordförsök på hennes make. Polisen har inte lyckats utreda vem som höll i vapnet. De båda fungerade som bestman på bröllopet i Gambia, men något hände under resan som gjorde de forna vännerna till fiender.

– Exakt vad konflikten handlade om fick vi aldrig reda på, säger polisens spaningsledar Ville Paloheimo i ”Svenska Fall”.

Geankarlo Garcia Barrera dömd för mordet på Ndella Jack

Var bestman på Ndella Jacks bröllop – 12 dagar innan mordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.