Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ami shoppade: Sms- lånen blir ett beroende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ami Abelin.
Foto: Sara Strandlund

Ami Abelin, 29, lånade för att kunna shoppa.

Maria Wallrot, 34, lånade för att betala skulder.

Båda blev de beroende av sms-lån.

– Man får ett rus av att få in så mycket pengar på kontot så snabbt, säger Ami Abelin.

Aldrig tidigare har så många sms-låntagare hamnat hos kronofogden. Främst är det två grupper som tar lånen: De som redan har massa skulder och som lånar för att klara av räkningarna - och de som lånar för att shoppa.

Maria Wallrot, 34, är arbetslös och bosatt i Borås. Hon lånade för att betala skulder.

– Jag och min man började ta det för att betala av andra räkningar. Man skjuter problemen framåt och tänker att det ska ordna sig. Vi tänkte hela tiden att vi skulle betala av det nästa månad, men så blev det aldrig. Då tar man bara ett nytt lån från ett annat företag, det finns hur många som helst. Ibland tog vi lån för att köpa mat, säger hon.

Kontaktade Lyxfällan

Hur hamnade ni i den sitsen?

– Vi hade så många lån som vi inte kunde betala. Vi hade handlat så mycket på kredit, och hade olika krediter för olika saker. Pengarna räckte inte till. Tillslut såg jag ingen annan utväg än att kontakta "Lyxfällan". Annars hade vi hamnat hos kronofogden, säger Maria Wallrot.

Ami Abelin, 29, hotellreceptionist i Helsingborg lånade pengar för att shoppa.

– Sms-lånen blir som ett beroende. Man får ett rus av att få in så mycket pengar på kontot så snabbt. Därför gör man det om och om igen. Från början tog jag lånen för att köpa grejer, kläder och sådant. Det kunde också vara om till exempel bilen gått sönder, säger hon.

Hjälp av föräldrarna

– Men du får inte 5 000 kronor mer i lön helt plötsligt nästa månad så att du kan betala tillbaka lånet. Och betalar du inte i tid blir det inkasso och kronofogden. Räntorna är skyhöga.

Föräldrarna fick till slut komma till Amis undsättning.

– Jag fick jättemycket hjälp av mina föräldrar. Jag tror att man måste få hjälp för att komma ur det. Men jag förstår om många tar sådana lån. Jag har själv varit nära att göra om det flera gånger, säger Ami Abelin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.