Ami Abelin. Foto: Sara Strandlund
Ami Abelin. Foto: Sara Strandlund

Ami shoppade: Sms- lånen blir ett beroende

Publicerad

Ami Abelin, 29, lånade för att kunna shoppa.

Maria Wallrot, 34, lånade för att betala skulder.

Båda blev de beroende av sms-lån.

– Man får ett rus av att få in så mycket pengar på kontot så snabbt, säger Ami Abelin.

Aldrig tidigare har så många sms-låntagare hamnat hos kronofogden. Främst är det två grupper som tar lånen: De som redan har massa skulder och som lånar för att klara av räkningarna - och de som lånar för att shoppa.

Maria Wallrot, 34, är arbetslös och bosatt i Borås. Hon lånade för att betala skulder.

– Jag och min man började ta det för att betala av andra räkningar. Man skjuter problemen framåt och tänker att det ska ordna sig. Vi tänkte hela tiden att vi skulle betala av det nästa månad, men så blev det aldrig. Då tar man bara ett nytt lån från ett annat företag, det finns hur många som helst. Ibland tog vi lån för att köpa mat, säger hon.

Kontaktade Lyxfällan

Hur hamnade ni i den sitsen?

– Vi hade så många lån som vi inte kunde betala. Vi hade handlat så mycket på kredit, och hade olika krediter för olika saker. Pengarna räckte inte till. Tillslut såg jag ingen annan utväg än att kontakta "Lyxfällan". Annars hade vi hamnat hos kronofogden, säger Maria Wallrot.

Ami Abelin, 29, hotellreceptionist i Helsingborg lånade pengar för att shoppa.

– Sms-lånen blir som ett beroende. Man får ett rus av att få in så mycket pengar på kontot så snabbt. Därför gör man det om och om igen. Från början tog jag lånen för att köpa grejer, kläder och sådant. Det kunde också vara om till exempel bilen gått sönder, säger hon.

Hjälp av föräldrarna

– Men du får inte 5 000 kronor mer i lön helt plötsligt nästa månad så att du kan betala tillbaka lånet. Och betalar du inte i tid blir det inkasso och kronofogden. Räntorna är skyhöga.

Föräldrarna fick till slut komma till Amis undsättning.

– Jag fick jättemycket hjälp av mina föräldrar. Jag tror att man måste få hjälp för att komma ur det. Men jag förstår om många tar sådana lån. Jag har själv varit nära att göra om det flera gånger, säger Ami Abelin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag