Amerikanskt stridsplan nära Shanghai: ”Upptrappning”

Kinas utrikesminister: ”Ansvaret ligger helt på USA”.
Amerikanska stridsflygplan.
Foto: SAMANTHA JETZER / US NAVY/POLARIS POLARIS IMAGES
USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska fartyg i Sydkinesiska havet.
Foto: JASON TARLETON / US NAVY/POLARIS POLARIS IMAGES
Amerikanska flottan opererar i Sydkinesiska havet och nyligen ska ett amerikanskt stridsflygplan befunnit sig nära Shanghai.
USA:s president, Donald Trump, tillsammans med Kinas president, Xi Jinping.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Den militära spänningen mellan USA och Kina ökar – och de båda stormakterna kan ”snubbla” in i ett krig av misstag.

Ett amerikanskt stridsplan flög nyligen mindre än åtta mil från storstaden Shanghai, enligt kinesiska uppgifter.

– Det pågår en tydlig upptrappning både från USA och Kina som ökar risken för incidenter av misstag, säger Sofia Ledberg, forskare på Försvarshögskolan.

Det kan börja med en kollision mellan stridsplan eller krigsfartyg från USA och Kina, som ständigt passerar nära varandra kring Sydkinesiska havet. Eller med att nervös kinesisk militär skjuter ned ett amerikanskt plan som kommer för nära Kinas fastland.

– Vi har alla de här omstridda öarna, vi har haft kollisioner, hotelser och förvärrade relationer. Varken Beijing eller Washington väljer krig, men jag är mycket orolig över att de kan snubbla, säger Michael Auslin, Asienexpert vid Stanford-universitetet i USA, till Hongkongtidningen South China Morning Post. 

Incident kan leda till krig

Efter incidenten trappas ordkriget upp. Hätska anklagelser utväxlas mellan Washington och Beijing. Presidenterna Donald Trump och  Xi Jinping är inte ledare som viker undan.

USA skickar hangarfartyg och trupper till regionen från Mellanöstern och Europa. 

Kina blir övertygat om att USA verkligen planerar för krig – och kineserna måste snabbt bestämma om de ska slå till först. De attackerar ett amerikanskt hangarfartyg med bombflyg, med ubåt – eller med en ballistisk robot. 

Flera krigsscenarier

Därmed är ett fullskaligt krig med oöverskådliga konsekvenser är ett faktum. Det är bara ett av många krigsscenarier som militär och forskare i båda länderna planerar inför.

Amerikanska militärplan har närmat sig Kinas kust tolv dagar i rad, skriver South China Morning Post. Tidningen har fått sin information från en tankesmedja med kopplingar till den kinesiska militären. USA har inte kommenterat uppgifterna. 

Den militära spänningen tilltar samtidigt som konfrontationerna mellan USA och Kina kommer allt oftare på en rad områden: diplomatiskt bråk, stängda konsulat, tvister om teknikföretag, utsparkade journalister.

Ökar militära aktiviteter

– Både USA och Kina har ökat sina militära aktiviteter i området kring Sydkinesiska havet. Det är belagt att det sker en upptrappning, så det är inte osannolikt att USA bedriver omfattande flygspaning, säger Sofia Ledberg, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm.

Både USA och Kina har ökat sina militära aktiviteter i området kring Sydkinesiska havet.
Foto: JASON TARLETON / US NAVY/POLARIS POLARIS IMAGES

Hon understryker att alla uppgifter om de senaste amerikanska flygningarna kommer från en tankesmedja där flera av forskarna är direkt knutna till Kinas militär.

Kina mer aggressivt

– USA:s flygningar ska också ses mot bakgrund av att Kina har blivit mycket aggressivare. Kineserna flyger nära Taiwan och dröjer sig länge kvar i den zonen, säger Jojje Olsson, författare, journalist och medarbetare på Expressens kultursida.

Han är baserad på Taiwan och ger ut ett nyhetsbrev om Kina.

– Det är ett stort antal stridsplan och fartyg som passerar varandra. Risken för felkalkyler är stor. Misstag riskerar att leda till situationer där man tappar kontrollen eftersom både Kina och USA styrs av populistiska ledare, säger han.

Åtta mil från Shanghai

Ett amerikanskt stridsplan av modell Boeing P-8 Poseidon med förmåga att bekämpa ubåtar var bara 76,5 kilometer från Shanghai för en dryg vecka sedan. 

Detta är det närmaste något USA-plan har kommit det kinesiska fastlandet under senare år, enligt den kinesiska tankesmedjan vars engelska namn är South China Sea Strategic Situation Probing Initiative.

Samma dag för en dryg vecka sedan registrerades ett amerikanskt spaningsplan av modell Lockheed EP-3 106 kilometer från kusten, enligt samma källa.

Arkivbild på en Boeing P-8 Poseidon, inte samma som ska ha flugit nära Shanghai.
Foto: Shutterstock

Tankesmedjan publicerade också en raspig ljudupptagning på vilken man kan höra hur den kinesiska marinen varnar ett amerikanskt militärplan. Ändra kurs, annars tvingar vi ned er, lyder budskapet. Inspelningen uppges komma från en radioamatör.

”Rekordmånga” flygningar

USA genomförde 50 flygningar över Sydkinesiska havet under de tre första veckorna i juli, ”rekordmånga”, enligt den kinesiska tankesmedjan.

Spänningen mellan USA och Kina har ökat ända sedan förhandlingarna om att få slut på handelskriget slutade utan resultat. I dag är det nästan daglig friktion. Man stänger konsulat, journalister utvisas, Donald Trump ger sig på kinesiska teknikföretag.

– USA genomför uppdrag för att säkra seglingsfriheten genom att sända krigsfartyg till vatten som Kina gör anspråk på. Och Kina ökar sina militärövningar i Sydkinesiska havet, säger Jojje Olsson.

”Inte mycket harmoni”

Sofia Ledberg säger att Kina flyttar fram sina positioner i Sydkinesiska havet, vilket Taiwan, Filippinerna och Vietnam ser som provokationer.

– Det finns inte mycket harmoni i relationerna mellan USA och Kina, det skär sig på de flesta håll. Handelskonflikten är relaterad till en rad andra faktorer. Inrikespolitiskt finns även vissa likheter, båda har ledare som inte vill framstå som svaga och vill visa att de står upp för sitt land, säger hon.


Här pressas Trump i intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.