Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sändebud om kärnvapen – på Nordkoreamötet i Sverige

Foto: ALEX LJUNGDAHL
FN:S tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson finns på plats vid mötet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stephen Biegun längst till höger. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera medier bevakade herrgården i Hackholmssund under lördagskvällen, här Expressens livereporter, Elin Jönsson. Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Sydkoreas sändebud Lee Do-hoon. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un och Donald Trump ska träffas i slutet av februari. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 12

Toppdiplomater från Nordkorea och USA träffas i Stockholm för ett hemligt möte –inför Trumps kommande möte med Kim Jong-Un. 

Enligt en källa till CNN är även Sydkoreas sändebud för kärnvapenfrågor i Sverige för samtalen som inleddes under lördagen.

CNN skriver även att Sydkoreas sändebud för kärnvapenfrågor Lee Do-hoon är på plats i Stockholm. 

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska träffas på ett diplomatiskt toppmöte i slutet av februari, har Vita huset bekräftat.

Mötet mellan ledarna blir deras andra, efter ett historiskt första toppmöte i Singapore i somras.

Inför träffen nästa månad hålls nu förberedande möten mellan länderna i Sverige. Mötet ska hållas på lördag, uppger en källa till CNN. CNN skriver även att Sydkoreas sändebud för kärnvapenfrågor Lee Do-hoon är på plats i Stockholm, enligt Sydkoreas utrikesministerium. 

Det svenska utrikesministeriet står som värd och utrikesminister Margot Wallström ska medverka på mötet. Strax före klockan 17 anlände FN:s tidigare vice generalsekreterare, Jan Eliasson.

 

Fokus på kärnvapenfrågor

Sändebuden kommer tillsammans med internationella experter att delta i "rundabordssamtal" på herrgården Hackholmssund, vid Mälaren, nordväst om Stockholm. UD har hittills varit förtegna med att lämna ut för mycket detaljer inför mötet. 

Vad kommer samtalen handla om?

– Vi har inga uppgifter att lämna, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD.

Margot Wallströms pressekreterare Isabel Lundin meddelar att utrikesministern inte heller har några uppgifter att lämna.

 

Men enligt en källa till CNN kommer samtalen kretsa kring hur man ska hitta en väg framåt. Man ska även följa upp förra sommarens möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Också det nyligen avslöjade kommande mötet i februari ska diskuteras.

Under fredagen beskrev det amerikanska utrikesdepartementet mötet som en "internationell konferens" som beräknas pågå fram till måndagen.

 

Poliser på plats. Foto: ALEX LJUNGDAHL

UD bekräftar: "Är på väg"

På lördagen bekräftar de att Nordkoreas sändebud Choe Son-Hui är på plats – och att USA:s dito Stephen Biegun är på väg.

– Vi kan bekräfta att Choe Son-Hui är i Sverige för att delta i rundabordssamtal i miniformat med internationella experter, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD.

– Vi kan också bekräfta att Stephen Biegun är på väg till Sverige för att delta i rundabordssamtal i miniformat med internationella experter.

Regeringens särskilda sändebud Kent Härstedt (S) ska också medverka på mötet, men sa till Expressen i fredags att han inte vill kommentera mötet.

– Jag får inte säga något, säger han.

Expressen har försökt nå Härstedt efter det men utan något svar.