Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amerikanske polischefens oro för svenska gängvåldet

Svenska polisen samarbetar med USA för att få stopp på gängvåldet.
Explosionen i Linköping i somras.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Explosionen i Lund i helgen.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Explosionen i Lund i helgen.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Gängvåldet sätter skräck i Sverige.

Nu ska den amerikanske före detta polischefen Rick Fuentes hjälpa den svenska polisen att minska skjutvapenvåldet.

Men han är förvånad över alla explosioner.

– Det är en nivå av våld som inte vi har sett, säger Fuentes.

Stockholmspolisen inledde i somras ett samarbete – eller en strategisk överenskommelse – med polisen och Rutgers university i New Jersey, USA.

Syftet: att lära av varandra om våld med skjutvapen.

På tisdagen höll Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, och Rick Fuentes, tidigare chef för New Jersey State Police, numera verksam vid Rutgers University, presskonferens i Stockholm där de berättade om samarbetet.

Explosionerna förvånas amerikanske ex-polischefen

Den svenska polisen är öppen med att skjutvapenvåldet är ett stort och högprioriterat problem. På senaste tid har även flera explosioner inträffat runtom i Sverige – bland annat i Lund i helgen och två stycken i Linköping i somras.

Våldet med explosiva ämnen förvånar den förre polischefen Rick Fuentes.

Vi har haft en del explosioner med bomber och granater, har ni sett det i USA och hur oroande är detta?

– Jag har inte sett en granatattack, det har inte hänt. Vi har inte sett någon användning av explosiva ämnen när det kommer till mord och skadade personer – det är en nivå av våld som vi inte har sett.

Hur svårt tror du det är för den svenska polisen att hantera detta?

– Det blir mycket svårare med granater tror jag men på vapensidan finns det definitivt en del saker som vi kan hjälpa till med, säger Fuentes.

Det vill polisen i Sverige lära av USA

Enligt Ulf Johansson på polisen i Stockholm består samarbetet med polisen och universitetet i New Jersey bland annat av att utbyta kunskap och erfarenheter. En av de mest konkreta saker som New Jersey har gjort är att förkorta tiden för ballistiska undersökningar – och nu vill Sverige lära av detta.

Tidigare hade polisen i New Jersey en väntetid på tio månader innan de fick de ballistiska resultaten. Orsaken till det var att vapnen skulle igenom olika enheter på det forensiska laboratoriet – och att det vid varje enhet hamnade längst bak i kön.

Polisen tog då olika experter från varje enhet och koncentrerade dem till en enhet, och har på så sätt lyckats korta väntetiden från flera månader till två dygn.

Rick Fuentes: Ett stort steg

– I Sverige har vi en väntetid på ungefär 150 dagar och nu jobbar vi tillsammans med nationellt forensiskt centrum för att göra samma resa så utredarna får återkoppling snabbare, säger Ulf Johansson.

Detta menar Rick Fuentes är ”ett stort, stort steg”.

– De som utreder mord och skjutningar är väldigt bra på vad de gör. Vad de behöver är information snabbt så man måste göra allt som går för att de ska få ut information till utredarna, säger han.

Bland annat handlar det om hantering av vapen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.