Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amerikanska soldater skadades i Irans attack

Pentagon hävdade först att ingen amerikansk soldat skadats, nu ändrar man sina uppgifter.
Ain al-Asad-basen i Irak. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: NASSER NASSER / AP TT NYHETSBYRÅN
Iran utförde attackerna som hämnd för Qassem Soleimanis död.Foto: AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK / AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK
Amerikanska soldater.Foto: CHARLIE DIETZ / US ARMY / POLARIS POLARIS IMAGES
22 raketer avfyrades.

Pentagon hävdade ursprungligen att ingen amerikansk soldat skadats i Irans attack mot de amerikanska militära baserna i Ain al-Asad och Erbil i Irak. 

Nu kommer besked om att flera soldater behandlas för hjärnskakningssymtom. 

– Som en försiktighetsåtgärd transporterades soldater från Al-Asad-flygbasen till Landstuhl Regional Medical Center i Tyskland för vård, säger en militär till CNN. 

Den 8 januari kom Iran med sitt svar efter att den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani dödats i ett USA-anfall mot Bagdads internationella flygplats i Irak. 22 raketer avfyrades mot de amerikanska militära baserna i Ain al-Asad och Erbil i Irak. 

17 missiler ska ha nått Ain al-asad och fem ska ha nått Erbil. 

Efter attack mot flygbasen i Ain al-Asad hävdade Pentagon att ingen amerikansk soldat kommit till skada. Men i ett senare uttalande bekräftade USA:s militär att flera av soldaterna behandlades för hjärnskakningssymtom. Det säger en amerikansk militär till CNN

– Som en försiktighetsåtgärd transporterades soldater från Al-Asad-flygbasen till Landstuhl Regional Medical Center i Tyskland för vård, säger personen. 

Pentagon ändrar uttalandet

Ett försvarsombud säger till CNN att det var befälhavaren som gjorde bedömningen att ingen kommit till skada och att hjärnskakningssymtomen uppstod dagar efter attacken. 

Under torsdagen korrigerade Pentagon sitt uttalande. 

Bill Urban, talesperson för befälet på plats, säger att åtta soldater fördes till Landstuhl Regional Medical Center i Tyskland och tre soldater till Camp Arifjan i Kuwait för vård. 

– Alla soldater i det omedelbara sprängområdet undersöktes och utvärderades enligt standardförfarandet, säger Bill Urban till CNN. 

Soldaterna förväntas återgå till sina tjänster när undersökningen är klar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.