Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amerikanska soldater poserade med lik

Bild publicerad i tidningen LA Times. Foto: Damian Dovarganes

Här poserar amerikanska soldater leende bredvid kvarlevor av döda motståndsmän i Afghanistan.

Nu har militären startat en utredning – och försvarsministern har bett om ursäkt.

– Jag fördömer starkt dessa foton och dessa handlingar, säger Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen.

I februari 2010 fick en amerikansk pluton i uppdrag att identifiera kvarlevorna av en självmordsbombare på en polisstation i Zabol-provinsen i östra Afghanistan.

När soldaterna kom dit poserade de leende på foton bredvid kroppsdelarna. Några av soldaterna höll upp mannens ben, medan andra satt på huk bredvid.

Några månader senare skulle samma pluton undersöka kvarlevorna av tre motståndsmän, som enligt den afghanska polisen hade sprängt sig själva av misstag. Då återupprepade sig historien.

Två av soldaterna höll i en av de dödas huvud. En annan lutade sig över en av kropparna med ett grepp om den dödes hand.

Startat en utredning

Nu har en amerikansk soldat lämnat över 18 bilder, där soldater poserar bredvid lik, till tidningen Los Angeles Times för att visa på risken med bristande ledarskap och disciplin. På onsdagen publicerade tidningen fotografierna.

USA:s försvarsminister Leon Panetta har bett om ursäkt, och menar att det var "ett dumt och oacceptabelt" uppförande, uppger TT.

Militären har startat en utredning.

– Det är ett brott mot arméns normer att posera med lik på fotografier om utanför officiellt sanktionerade ändamål, säger George Wright, en talesman för den amerikanska armén, till Los Angeles Times.

Fördömer bilderna

Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen fördömer bilderna och soldaternas agerande.

– Låt mig understryka att de inte på något sätt företräder de principer och värderingar som är basen för vårt uppdrag i Afghanistan, sa han på en presskonferens efter överläggningarna mellan Natos utrikes- och försvarsministrar i Bryssel på onsdagen enligt AFP.