Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marinsoldater från USA på plats i Stockholms skärgård

Militären ökar närvaron på Västkusten • Amerikansk general på besök i somras.
Foto: HAMPUS HAGSTEDT / FÖRSVARSMAKTEN
Chefen för den amerikanska marinkåren, generalmajor, Stephen M. Neary, under övningen Baltops, 2019.
Foto: JENS CHRISTIAN

Amerikanska marinkåren övar tillsammans med Försvarsmakten i Stockholms skärgård.

Detta meddelar Försvarsmakten i dag.

– Det är genom övningar som denna vi lär oss mer om varandra, kan stärka våra relationer och sänker tröskeln för att kunna arbeta sida vid sida i händelse av kris eller krig, säger överste Patrik Gardesten, chef för Amfibieregementet i ett pressmeddelande.

”Archipelago Endeavor” heter övningen som Försvarsmakten bjudit in amerikanska marinkåren till.

Totalt rör det sig om 350 soldater från båda länderna som under en tidsperiod kommer vistas i Stockholms skärgård för att fördjupa samarbetet under den här och nästa vecka.

– Övningen ger oss en unik och värdefull möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskaper. Det är genom övningar som denna vi lär oss mer om varandra, kan stärka våra relationer och sänker tröskeln för att kunna arbeta sida vid sida i händelse av kris eller krig, säger överste Patrik Gardesten, chef för Amfibieregementet.

Under övningarna ska svenska och amerikanska förband bli mer sammansvetsade och lära känna varandras olika vapensystem, plattformar och stridstekniker, skriver Försvarsmakten i pressmeddelandet.

– Under övningen kommer vi bland annat öva landstigningsförfaranden från stridsbåtar och prickskytte. Vi kommer även genomföra skarpskjutningar med tunga vapensystem som granatkastare i syfte att mot slutet kunna väva ihop allt i ett, säger kapten Erik Rosén, en av flera officerare vid förbandet som ansvarat för övningsplaneringen.

Största ryska övningen på 30 år

Samtidigt övar Ryssland och Belarus på andra sidan Östersjön med en styrka på 200 000 soldater, enligt officiella ryska siffror.

Zapad 21, som övningen kallas, är den största av sitt slag sedan kalla kriget.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) sa under fredagen att övningen påverkar hela Sveriges närområde, i en intervju med DN.

– Det här är en väldigt stor övning som sätter tryck på hela närområdet. Vi följer övningen väldigt noga. Och framför allt vad som händer efteråt.

Oro för Putins nästa militära drag

Rysk militär har ökat aktiviteten i det Norra ishavet och det har skapat oro i bland annat USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.