Konstgjort liv. Foto: AP
Konstgjort liv. Foto: AP

Amerikanska forskare har lyckats skapa konstgjort liv

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Och människan sade:
Varde liv!
Amerikanska forskare har för första gången skapat konstgjort liv.
Det är ett ämne som tidigare beskrivits i åtskilliga science fiction-filmer. Men nu är tydligen framtiden här.
Den amerikanske genforskaren Graig Venter tillkännagav i går i USA att han och hans forskarkolleger lyckats skapa en ny cell som också kan reproducera sig.
Vi talar alltså om konstgjort liv. Denna cell finns ingenstans i naturen. Eller som Craig Venter uttryckte det i går:
- Dess föräldrar är en dator.
Den nya cellen är en slags bakterie och väldigt enkel i sin uppbyggnad. Forskarna skapade DNA-strukturen och inplanterade den sedan i en värdcell.
Nyheten ses som en historisk vändpunkt. Ett genombrott som kan få stora, men också oanade följder.
Craig Venter hoppas att detta ska öppna vägen till botemedel mot exempelvis cancer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag