De flesta av de som dödas i amerikanska drönarattacker är oskyldiga visar ett hemligt dokument. Foto: Kirsty WigglesworthDe flesta av de som dödas i amerikanska drönarattacker är oskyldiga visar ett hemligt dokument. Foto: Kirsty Wigglesworth
De flesta av de som dödas i amerikanska drönarattacker är oskyldiga visar ett hemligt dokument. Foto: Kirsty Wigglesworth
Visselblåsaren Edward Snowden hyllar The Intercept som läckt det hemliga dokumentet.Visselblåsaren Edward Snowden hyllar The Intercept som läckt det hemliga dokumentet.
Visselblåsaren Edward Snowden hyllar The Intercept som läckt det hemliga dokumentet.
USA har hittills vägrat kommentera läckan och de hittills hemliga drönardokumenten men krävs på svar av Amnesty.USA har hittills vägrat kommentera läckan och de hittills hemliga drönardokumenten men krävs på svar av Amnesty.

USA har hittills vägrat kommentera läckan och de hittills hemliga drönardokumenten men krävs på svar av Amnesty.

Amerikanska drönare dödar flest oskyldiga

Publicerad

De allra flesta som dödas av amerikanska obemannade flygplan, så kallade drönare, är oskyldiga offer.

Det visar hemliga amerikanska dokument som läckts till sajten The Intercept och som offentliggjordes i natt.

Den världsberömde visselblåsaren Edward Snowden hyllar avslöjandet på Twitter:

"När vi ser tillbaka på den här dagen så kommer vi att se årets mest betydelsefulla story inom nationell säkerhet", skriver Snowden.

De allra flesta som dödas av amerikanska obemannade flygplan, så kallade drönare, är oskyldiga offer.

Det visar hemliga amerikanska dokument som läckts till sajten The Intercept och som offentliggjordes i natt.

Den världsberömde visselblåsaren Edward Snowden hyllar avslöjandet på Twitter:

"När vi ser tillbaka på den här dagen så kommer vi att se årets mest betydelsefulla story inom nationell säkerhet", skriver Snowden.

 

 

Läckan av hemliga militära amerikanska drönar-dokument beskrivs av The Intercept som jättelik.

Dokumenten har överlämnats till sajten av en person som själv arbetat med drönarattacker inom det amerikanska försvarskomplexet.

Detaljerad information om antalet oskyldiga döda

I dokumenten som The Intercept kommit över finns bland annat detaljerad information som slår fast att många oskyldiga dödas vid drönarattackerna.

Operation "Haymaker" pågick i nordöstra Afghanistan från januari 2012 till februari 2013. Enligt dokumenten dödades mer än 200 personer. Av dem var dock endast 35 avsedda måltavlor för attackerna, resten var oskyldiga offer som råkade finnas i närheten när drönarnas missiler slog ned.

Under en femmånadersperiod under operation "Haymaker" var så många som nio av tio som dödades i drönarattacker oskyldiga offer. Endast en av tio var utvalda måltavlor.

De läckta dokumenten kastar också tvivel över de amerikanska myndigheternas metoder för att avgöra vilka som ska ses som legitima måltavlor för drönarna i kampen mot terrorismen.

Amnesty kräver förhör

Strax efter att dokumenten släppts av The Interceptor krävde Amnesty att den amerikanska kongressen ska hålla förhör för att gå till botten med uppgifterna.

Amnesty skriver i ett pressmeddelande:

"Dokumenten reser allvarliga farhågor för om USA systematiskt har brutit mot internationell lag."

Amnesty reagerar särskilt på att dokumenten tycks visa att USA valt att klassificera oidentifierade personer som "stridande" bara för att i efterhand rättfärdiga dödandet av dem.

Amerikanska myndigheter har hittills vägrat kommentera läckan och de hittills hemliga drönardokumenten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag