Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amerikanska centralbanken Fed höjer räntan

Fed-chefen Jerome Powell.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska centralbanken höjer räntan med 25 punkter – ett väntat besked.

Samtidigt signalerar Fed att ytterligare höjningar kommer att komma.

”Inflationen har mattats av något men är fortsatt hög”, skriver Fed i ett uttalande.

Amerikanska centralbankens senaste besked kom i december, då styrräntan höjdes med 0,5 procentenheter. Redan då var det en nedväxling från den tidigare höjningen med 0,75 procentenheter.

På onsdagskvällen kom så nästa besked. Som väntat höjer Fed räntan med 25 punkter. Det innebär att intervallet landar mellan 4,50 och 4,75 procent.

Signalerar för ytterligare höjningar

Redan innan beskedet var analytiker överens om att en höjning skulle komma. Det som flest intresserade sig för var i stället hur Fed skulle signalera om framtiden. Vissa menade på att onsdagskvällens höjning kunde bli den sista i närtid, medan andra var mer tveksamma.

I ett uttalande i samband med beskedet skriver Fed att det kan komma ytterligare höjningar.

”Utskottet räknar med att pågående höjningar av målintervallet kommer att vara lämpliga för att uppnå en penningpolitik som är tillräckligt restriktiv för att återställa inflationen till 2 procent över tid”, går att läsa i uttalandet.

Inflationen minskar – men inte tillräckligt

Centralbanken hänvisar till ny statistik som visar på ökad konsumtion och produktion, samt att arbetsmarknaden i USA fortsatt är stark. Men även om inflationstrycket ”mattats av” bedöms det fortfarande vara på en för hög nivå.

Fed pekar också på den fortsatta osäkerheten som kommer från kriget i Ukraina.

”Rysslands krig i Ukraina orsakar enorma svårigheter för människor och ekonomin och bidrar till förhöjd global osäkerhet. Kommittén är mycket uppmärksam på inflationsrisker”, skriver Fed i uttalandet.

Nästa vecka, torsdagen 9 februari, kommer svenska Riksbanken med sitt räntebesked.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.