Stefan Löfven: ”Ingen kommer hit oinbjuden”

Stefan Löfven besökte Gotland tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: Hanna Jakobson
Emil Eriksson, ställföreträdande gruppchef, Fredrik Öberg och gruppchef och soldaten Mathias Bergmark på plats på Gotland.
Foto: Hanna Jakobson
Stefan Löfven fick bland annat prova på att åka en tur med stridsvagn.
Foto: Hanna jakobson
Militären på Gotland hyllas nu från amerikanskt håll.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Gotland är ett ”osänkbart skepp”, menar generalen.
Foto: Christian Örnberg

Gotland är återigen säkerhetspolitiskt glödhett efter Rysslands agerande. 

Den amerikanska toppgeneralen David G. Perkins besökte ön på tisdagen och under onsdagen mötte statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist soldater och piloter på plats.  

Signalen till oinbjudna gäster är glasklar: 

– Det kommer göra riktigt ont. När man försvarar sitt territorium ska man försvara sitt territorium. Det innebär att ingen kommer hit objuden, säger Löfven.   

Strax efter nio i morse landade Försvarsmaktens flygande stridsledningscentral Asken, på Visby flygplats med statsministern ombord. 

Med ett stort pressuppbåd i hälarna inledde Stefan Löfven dagen med att träffa piloter på F17 G och inspektera ett JAS 39 Gripen som stod parkerat på flygfältet.

– Vi har en osäkerhet i vår värld. Vi ser vad som händer i Ukraina och i Östersjöområdet. Då är det viktigt för Sverige att visa beslutsamhet. Vi tänker försvara vårt territorium vem som än angriper. Det är viktigt att visa det - från den politiska ledningen och från Försvarsmaktens ledning och för de kvinnor och män som ingår i försvaret, säger statsministern. 

Tajmingen är väl avvägd. I sommar anländer den 18:e stridsgruppen som en del av den påbörjade återmilitariseringen av Gotland efter 2000-talets nedrustning. 

Målet är till en början 330 personer samt omkring 50 personer till det planerade luftvärnet som väntas på plats till årsskiftet. 

Försvarsministern befann sig på ön redan under tisdagen för att presentera vårbudgeten.

– Vi markerar att det vi gör, att bygga stridsgruppen på Gotland och tillföra ytterligare resurser till luftvärnskapacitet är en signal om att vi inser Gotlands militärgeografiska och strategiska läge i Östersjön. Det är en signal till alla som finns i vårt närområde, säger Peter Hultqvist, S.

Hur mycket har det ryska agerandet de senaste åren med beslutet att göra? 

– Rysslands agerande ligger till grund för hela den förändrade säkerhetssituationen i Europa. Det är de som annekterat Krim i strid mot internationell rätt. De har ett gammalt krig som de är ansvariga för i Georgien där man fortfarande bedriver ockupation av vissa områden. vi har en pågående konflikt i Ukraina. Och vi har en omfattande övningsverksamhet. Det är klart att det ryska agerandet påverkar. Det låg också till grund för inriktningsbeslutet som riksdagen tog våren 2015. 

Tillsammans anlände de sen till marinen och Sjöövervakningscentralen i Visby och mötte därefter soldater från stridsgrupp Gotland på Tofta skjutfält. Statsministern fick också en rundtur i en stridsvagn 122.

Regeringsbesöket var noga planerat och soldater ställdes upp som en fond bakom statsministern inför fotograferingen. 

"Kommer göra riktigt ont"

Signalen till omvärlden och potentiella fiender under besöket kunde inte vara tydligare: 

– Det kommer göra riktigt ont. När man försvarar sitt territorium ska man försvara sitt territorium. Det innebär att ingen kommer hit objuden. Då får det naturligtvis göra ont. Det är därför vi har ett militärt försvar, säger Stefan Löfven. 

Statsministern är inte det enda högdjur som besökt Gotland i veckan. Under tisdagen åkte den amerikanske generalen David G. Perkins bland annat till Tofta skjutfält utanför Visby och besökte chefen för stridsgrupp Gotland. 

– Gotland är ett osänkbart skepp och har en strategiskt viktig punkt i den här regionen. Det är inte bara viktigt för Sverige med ett bra försvar här. Vi har en gemensam vision om fred här, sa David G. Perkins, till helagotland.se.

Den amerikanske generalens besök på Gotland kommer bara några månader före den stora försvarsövningen Aurora 17 som ska genomföras i höst tillsammans med bland annat Nato-styrkor. Gotland är en viktig del i den övningen.

Amerikanernas intresse för ön är inget konstigt, menar både statsministern och försvarsministern. Besöket i Sverige ingår i det svenskamerikanska samarbetet.

– Det är nog ingen hemlighet att Gotland betraktas som ett strategiskt område. Det tror jag de allra flesta som sysslar med försvarspolitik förstår, säger Löfven. 

Halv miljard till försvaret

I gårdagens vårbudget tilldelades försvaret ytterligare 500 miljoner för i år och mer är att vänta efter de förhandlingar i försvarsgruppen som pågår nu mellan regeringen och allianspartierna förutom Liberalerna.

– Att vi behöver öka vår försvarsförmåga är det många som är överens om, säger Löfven som hänvisar frågor om ytterligare budgettillskott till försvarsministern.

Försvarsministern har högre ambitioner för Gotland och har gett nya försvarsberedningen, där alla riksdagens partier ingår, i uppdrag att se över nästa steg på Gotland. 

– Jag anser inte att det som hittills är beslutat räcker för framtiden. Det kommer krävas ytterligare insatser, men vad det är får vi återkomma till.

Soldat: "Mer pengar till löner och bättre villkor" 

Det är inte bara oppositionen som kräver mer resurser till försvaret. Soldaten Mathias Bergmark, som deltagit i ett av rotationsförbanden på plats som skarpskytt och förare, anser att beslutsfattarna måste förbättra villkoren för de anställda inom Försvarsmakten. Han har efter tre år en ingångslön på 19 850 med tillägg för övningar. 

– Jag hoppas vi kan få mer pengar från regeringen. Dels så vi kan få bättre löner och förmåner för soldater. Man skulle till exempel kunna erbjuda gratis högskola om man skulle fullgöra sitt kontrakt, så att det blir värdefullt att jobba inom Försvarsmakten. Man gör något väldigt viktigt. Vi behöver också bättre utrustning. Det är inte den toppklass det en gång var, den togs fram för länge sen. Det finns många bättre lösningar som vi inte får, säger Mathias Bergmark och räknar upp allt från kläder och skor till vapensystem och optik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.