Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amerikansk soldat sköt 16 civila

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En man visar upp ett av platserna där den amerikanske soldaten sköt ihjäl civila.
Foto: AP

Den amerikanska soldaten klev ut från basen i solnedgången och gick från hus till hus och dödade civila.

16 personer - barn, kvinnor och gamla - uppges ha dödats.

Soldaten har gripits.

Uppgifterna om vad som har hänt och hur många som dödats har varit osäkra. Sky News berättar nu att 16 personer dödats i dådet som skedde efter att soldaten lämnade basen mitt i natten. Nio av de dödade ska ha varit barn. Även kvinnor och åldringar ska ha fallit offer i vad som verkar vara ett vansinnesdåd.

En boende i Alokozai säger till AP:s utsända att soldaten klev in i tre olika hus och började skjuta. Asadullah Khalid, som utreder händelsen, ger samma uppgift till Sky News och säger att elva personer dödades i det första huset.

Isaf har bekräftat händelsen, men inte antalet döda eller skadade.

Beklagar

Befälhavaren Adrian Bradshaw beklagar det inträffade och säger att det som hänt endast har med den enskilda soldaten att göra.

- Jag kan inte förklara motivet bakom ett sådant känslokallt agerande, jag kan bara säga att det inte var auktoriserad av Isaf, säger han.

Justin Brockhoff, talesperson för Nato-trupperna, säger att soldaten gripits och att man fått rapporter om flera skadade.

De skadade ska ha fått vård på ett Nato-sjukhus.

Den senaste tiden har relationen mellan USA och Afghanistan varit spänd efter att koranen och andra religiösa föremål bränts på en amerikansk bas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.