Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amerikansk soldat sköt 16 civila

En man visar upp ett av platserna där den amerikanske soldaten sköt ihjäl civila.
Foto: AP

Den amerikanska soldaten klev ut från basen i solnedgången och gick från hus till hus och dödade civila.

16 personer - barn, kvinnor och gamla - uppges ha dödats.

Soldaten har gripits.

Uppgifterna om vad som har hänt och hur många som dödats har varit osäkra. Sky News berättar nu att 16 personer dödats i dådet som skedde efter att soldaten lämnade basen mitt i natten. Nio av de dödade ska ha varit barn. Även kvinnor och åldringar ska ha fallit offer i vad som verkar vara ett vansinnesdåd.

En boende i Alokozai säger till AP:s utsända att soldaten klev in i tre olika hus och började skjuta. Asadullah Khalid, som utreder händelsen, ger samma uppgift till Sky News och säger att elva personer dödades i det första huset.

Isaf har bekräftat händelsen, men inte antalet döda eller skadade.

Beklagar

Befälhavaren Adrian Bradshaw beklagar det inträffade och säger att det som hänt endast har med den enskilda soldaten att göra.

- Jag kan inte förklara motivet bakom ett sådant känslokallt agerande, jag kan bara säga att det inte var auktoriserad av Isaf, säger han.

Justin Brockhoff, talesperson för Nato-trupperna, säger att soldaten gripits och att man fått rapporter om flera skadade.

De skadade ska ha fått vård på ett Nato-sjukhus.

Den senaste tiden har relationen mellan USA och Afghanistan varit spänd efter att koranen och andra religiösa föremål bränts på en amerikansk bas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.