"IS har lidit betydande förluster", säger Vita husets talesperson Josh Earnest till Reuters. Foto: AP/Carolyn Kaster
"IS har lidit betydande förluster", säger Vita husets talesperson Josh Earnest till Reuters. Foto: AP/Carolyn Kaster

Amerikansk rapport: IS har tappat i styrka

Publicerad

Terrorgruppen IS backar nu i Syrien och Irak.

Det visar en ny amerikansk rapport, skriver Reuters.

Men IS fortsätter att vara ett betydande hot i området.

Enligt en ny amerikansk underrättelserapport uppskattas den terroristiska gruppen IS styrkor ha minskat, uppger Reuters. Det är gruppens styrkor i Syrien och Irak som ska ha minskat med drygt 20 procent, från 31 000 till 25 000 personer.

– IS har lidit betydande förluster, säger Vita husets talesperson Josh Earnest till Reuters.

Minskningen tros bero på ett flertal orsaker. Bland annat uppges IS ha lidit förluster i sina konfrontationer med amerikanskledda styrkor. De amerikanska styrkorna har även inkluderat irakiska säkerhets- och milisstyrkor samt syriska oppositionella trupper. Dessutom har amerikanska flygtrupper gjort fler än tiotusen attacker mot IS-grupper.

Svårt att rekrytera

Internationella insatser för att hindra människor att ansluta sig till IS uppges också ha gett effekt. Det finns också de som väljer att desertera från gruppen. Rapporten visar att IS nu har problem att fylla på sina trupper i Syrien och Irak.

Även om antalet IS-krigare har minskat i området pekar rapporten på att IS fortfarande utgör ett hot. Det finns också information som pekar på att vissa IS-anhängare åker till Libyen, i stället för Syrien eller Irak.

Hur många IS-krigare som befinner sig i Libyen är oklart. En uppskattning pekar på att det finns tretusen IS-terrorister i området, medan en annan uppskattning ligger på mellan fem- och sextusen.

– De fortsätter att vara ett betydande hot, men deras potentiella styrkor har minskat, säger Josh Earnest.

Hur stora IS trupper är i andra områden framgår inte i rapporten. IS finns bland annat i södra Asien, andra delar av Mellanöstern och i Nordafrika.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag