Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis åtalas för skott i samband med dödsskjutningen av Breonna Taylor

Dödsskjutningen av Breonna Taylor ledde till våldsamma protester.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

En amerikansk polis åtalas för ha skjutit vilt omkring sig – i samband med dödsskjutningen av den svarta amerikanska kvinnan Breonna Taylor i mars.

Polisbefälet Brett Hankison blir den ende polisen som åtalas i fallet, beslutade en jury på onsdagen.

Breonna Taylors och Georges Floyds död utlöste vågen av protester i USA i våras.

Breanna Taylor, 26, sköts till döds när polisen gjorde en plötslig razzia mot hennes hem i Louisville i den amerikanska delstaten Kentucky den 13 mars. Poliserna letade efter droger som var kopplade till hennes tidigare pojkvän.

Brett Hankison sköt minst tio skott i blindo in i flera lägenheter i samband med räden – och åtalas nu för att ha satt grannarnas liv i fara, rapporterar amerikanska medier. Hankison, som fick sparken från polisen i Louisville, åtalas alltså inte för själva dödsskottet.

”Upprörande och stötande”

Familjen Taylors advokat Ben Crump protesterar på Twitter mot att Hankison inte åtalas för mord.

”Det är upprörande och stötande!twittrar han.

Dödsskjutningen utlöste en våldsam protestvåg tillsammans med de häftiga reaktionerna efter det att George Floyd dödades av en polis i Minneapolis. Rörelsen Black Lives Matter krävde ett stopp för vad man kallar den amerikanska polisens systematiska övervåld mot svarta.

Utegångsförbud på natten

Inför juryns avgörande proklamerade borgmästaren i Louisville utegångsförbud i staden från klockan 21 till 06.30 de kommande dagarna. Detta för att myndigheterna fruktade demonstrationer.

De andra två poliserna som deltog i razzian åtalas inte.

Staden Louisville betalade tolv miljoner i skadestånd till Breanna Taylors familj förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.