Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsmakten stoppar sina utbildningar i Irak

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo har tidigare sagt att han har tagit emot underrättelseinformation om ”iransk aktivitet” som sätter amerikanska anläggningar och personal under ”betydande risk”, skriver New York Times. Foto: PAVEL GOLOVKIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Försvarsmakten pausar nu sin utbildningsverksamhet i Irak. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Försvarsmakten pausar sin utbildningsverksamhet i Irak, rapporterar TV4. 

Samtidigt måste stora delar av USA:s diplomatiska personal i Irak lämna landet ”så snart som möjligt”, enligt ett pressmeddelande.

Orsaken uppges vara de ökande spänningarna mellan USA och Iran.

Det är utrikesdepartementet som har beordrat att amerikansk personal – som inte är akut nödvändig – lämnar både USA:s ambassad i Bagdad och konsulatet i Erbil.

I ett pressmeddelande uppmanar US Embassy anställda att ”lämna Irak med allmänna transportmedel så snart som möjligt”.

Efter att spänningarna stigit i Iran meddelar nu Försvarsmakten att de pausar sin utbildningsverksamhet i landet. 

– Vi följer naturligtvis läget och precis som flera andra nationer har vi valt att ställa in vår utbildningsverksamhet, säger Jesper Tengroth, presstalesperson vid Försvarsmakten, till TV4. 

Försvarsmakten pausar utbildningar i Irak

Försvarsmakten har i Irak en styrka om cirka 70 personer och syftet är att utbilda irakisk militär för att försvara sig mot terrorgruppen IS, skriver myndigheten på sin hemsida. Det är oklart om den styrkan, som i huvudsak är stationerade i norra Irak, skickas hem eller bli kvar på plats. 

Jesper Tengroth berättar vidare att de följer läget noga, men uttalar sig inte om ärendet i övrigt. 

– Vi följer läget kontinuerligt i alla våra insatsområden. Det kommer vi göra här också för att se om det finns skäl att förändra beslutet, säger han. 

Tyskland och Nederländerna har också pausat sina utbildningsinsatser i Irak. Expressen har sökt Försvarsmakten och försvarsminister Peter Hultqvist. 

Uppmaning till amerikaner i Irak

USA har också tillfälligt dragit in vissa tjänster, och uppger att man nu kommer att ha ”begränsad möjlighet” att bistå amerikanska medborgare i Irak i nödsituationer.

Förutom att lämna landet så snart som möjligt uppmanas anställda på konsulatet och ambassaden att bland annat att helt undvika amerikanska anläggningar i Irak, kolla igenom sina personliga säkerhetsplaner och vara ”medveten om sin omgivning”.

Enligt flera amerikanska medier beror evakueringen på växande spänningar gentemot Iraks grannland Iran. För en vecka sen varnade USA för att Iran kunde attackera kommersiell sjötrafik.

”Sedan i början av maj finns det en ökad risk att Iran skulle kunna vidta åtgärder mot USA:s och dess partners intressen, inklusive infrastrukturen kring oljeproduktion, efter att nyligen ha hotat att stänga Hormuzsundet”, stod det i varningen. 

Mike Pompeo varnar för ”iransk aktivitet”

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo har tidigare sagt att han har tagit emot underrättelseinformation om ”iransk aktivitet” som sätter amerikanska anläggningar och personal under ”betydande risk”, skriver New York Times. Andra myndighetskällor har sagt att underrättelseinformationen kan tyda på potentiella attacker mot amerikanska trupper i Irak och Syrien.

Pompeo har informerat Irak om det potentiella hotet men Irak har varit skeptiskt, skriver New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.