Amerikansk journalist halshuggen av IS

Sotloff syns på filmen iklädd en orange dräkt med en maskerad fångvaktare.

NEW YORK. Terrorgruppen IS, Islamiska staten, uppger i en ny video att de halshuggit den amerikanska journalisten Steven Sotloff i Syrien.

Journalisten tvingas kritisera president Obama och bombningarna i Irak innan han dödas, rapporterar bland andra ABC News.

Enligt familjens talesperson tror familjen att filmen är äkta.

Filmen som i dag publiceras på internet av terrorgruppen Islamiska staten, och först upptäcktes SITE som bevakar islamistgrupper på nätet, visar hur en man blir halshuggen av en svartklädd, maskerad man. Filmen och tillvägagångssättet är i princip identiskt med den som publicerades när den amerikanska journalisten James Foley avrättades 19 augusti.

Enligt bland andra CNN, ABC News och USA Today ska mannen som avrättas i den nya filmen vara den 31-åriga frilansjournalisten Steven Sotloff som visades upp i slutet på filmen med James Foley. I den filmen hotade IS med att halshugga även Sotloff om inte USA genast slutade med bombningarna mot IS i Irak.

Knäböjer i öken

Den nya filmen är 2,5 minut lång och visar Sotloff i orange kläder. Han knäböjer i vad som ser ut att vara öknen. Han talar sedan direkt in i kameran och verkar vara tvingad att läsa innantill från ett manus från sina kidnappare.

Han börjar med att presentera sig och konstaterar att de flesta borde veta vem han är vid det här laget. Han säger också att det är dags för hans budskap. Sotloff vänder sig sedan direkt till president Obama och ifrågasätter hans val att angripa IS i Irak. Han frågar också hur det kommer sig att han måste betala med sitt liv för en insats som var tänkt att "försvara amerikanska liv och intressen".

Sotloff fortsätter sedan att prata om hur mycket pengar USA satsat på att bekämpa IS och hur många amerikaner som dött på vägen. Även Obamas tidigare löfte att dra tillbaka styrkor från Irak, och att stänga Guantanamobasen, tas upp.

Under filmen uppträder Steven Sotloff mycket lugnt, men bredvid honom står hela tiden den maskerade mannen med en kniv i handen. Mannen säger senare i filmen att "så länge anfallen fortsätter mot vårt folk kommer vår kniv fortsätta skära halsen av ert folk", uppger ABC News.

Fruktansvärda bilder

I slutet av filmen visas liknande, fruktansvärda bilder som i den första filmen: Journalisten ligger på marken med det avhuggna huvudet på ryggen.

Enligt CNN finns det tecken som tyder på att bödeln kan vara samma man som halshögg James Foley för två veckor sedan: Londonaccenten är den samma och hans längd ser ut att vara den samma. Mannen säger också i filmen när han talar till president Obama att "han är tillbaka".

Kidnapparna visar också upp den tillfångatagna brittiska hjälparbetaren David Haines. Haines sitter på knä i sanden, klädd i samma orange fångkläder som Steven Sotloff och James Foley, medan den maskerade mannen på filmen hotar alla regeringar som ingår i den "ondskefulla alliansen med America" att lämna deras folk i fred.

Medier över hela världen har visat bilder och delar av filmen när James Foley halshöggs, men ingen av de stora medierna har visat själva mordet. Även människorättsorganisationen Amnesty international har tidigare uppmärksammat liknande halshuggningar i Nigeria och spridit bilderna i syfte att uppmärksamma och varna.

Ska undersöka filmen

Vita huset säger i ett uttalande att de måste undersöka filmen för att kunna bekräfta att den är autentisk.

– Våra tankar och böner är hos Mrs Sotloff och Mr Sotloffs familj, säger presstalesmannen Josh Earnest.

Steven Sotloff försvann i Syrien i augusti 2013. Hans artiklar har bland annat publicerats i Time magazine, The Christian Science Monitor och World Affairs Journal. Hans mamma vädjade förra veckan direkt till IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi att släppa hennes son.

– Som mor ber jag ditt rättsskipande att vara barmhärtigt och att inte straffa min son för saker han inte har någon kontroll över, säger Shirley Sotloff bland annat i en video.

I kväll kom det första uttalandet från Steven Sotloffs familj via talespersonen Barak Barfi.

– Familjen känner till den fruktansvärda tragedin och vill sörja i fred, säger han och bekräftar att familjen utgår ifrån att filmen är äkta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.