Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amerikansk drönare nedskjuten vid Jemen

En av USA:s drönare har blivit nedskjuten över Yemen av en missil, uppger USA:s myndigheter för CNN. 

Enligt myndigheterna står Iran bakom attacken.

Drönaren ska ha blivit nedskjuten av en missil under tisdagen, amerikansk tid. Det bekräftar USA:s myndigheter för CNN.

I nuläget är det okänt om drönaren tillhörde militären eller USA:s säkerhetstjänst. Enligt CNN:s källa pekas iranska Houthi-rebeller ut som ansvariga för attacken.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att Houthi-rebeller har bekräftat att drönaren sköts ner söder om Jemens huvudstad Sanaa. En talesperson för rebellgruppen uppger att missilen hade utvecklats lokalt.

Andra drönarattacken i sommar

Presidenten Donald Trumps administration väntas nu komma med ett uttalande riktat mot Iran, skriver CNN.

Attacken är den andra av dess like under sommaren. När Iran sköt ner en av USA:s drönare i juni var draget nära att leda till ett militärt svar. Donald Trump valde att dra tillbaka attacken bara minuter innan den var planerad. Presidenten sa då att ett genomfört angrepp hade lett till en stor mängd döda.

Enligt USA hade drönaren befunnit sig över internationellt vatten vid Hormuzsundet. Iran menade i stället att luftrummet tillhör dem.

Upptrappad konflikt

Relationen mellan USA och Iran har varit märkbart spänd sedan Trumpadministrationen 2018 valde att häva kärnvapenavtalet som stiftats med Iran. USA har satt hård press på Iran för att minska landets produktion och användning av kärnämnen och kärnvapen.

På tisdagen varnade USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, för konsekvenser som kan komma från att häva de vapensanktioner som FN tillsatt mot Iran. Sanktionerna är planerade att hävas 2020.

”Den iranska regimen är det största pågående hotet mot fred och säkerhet i regionen. Jag har fördömt dess missiltester, dess stöd till makter i mellanöstern och dess oförlåtliga sabotage och beslag av kommersiella fartyg i Persiska viken”, skrev Mike Pompeo på Twitter under gårdagen.